Praktische sideboards voor meer opbergruimte thuis

Dressoir van hout in zacht industrieel-stijl

Dressoirs zijn echte allrounders en zijn in bijna elk huis te vinden. Dit is vooral te danken aan hun veelzijdigheid. Dressoirs zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en smukken de woonkamer, de slaapkamer, maar ook de gang of de badkamer op. Vooral effen dressoirs kunnen telkens weer van plaats veranderen en maken het je gemakkelijk om snel een nieuwe look in jouw vier muren te creëren. Al het uiterlijk doet niets af aan hun bedoeling: praktische opbergruimte voor alle spullen, kleding en snuisterijen die zich in huis ophopen. Met een dressoir vind je overal een plaatsje voor en blijft jouw thuis altijd opgeruimd. Om te weten te komen welke dressoirmaterialen, stijlen en wat het verschil is tussen dressoirs, highboards en lowboards, ga op meubelo.nl.

Verschil tussen dressoirs en commodes, highboards en lowboards

Materialen waarvan dressoirs zijn gemaakt

Dressoirs voor elke stijl

Inrichtingsideeën voor dressoirs

Verschil tussen dressoirs en commodes, highboards en lowboards

Veel bergruimte in een kleine ruimte

Klassiek, modern, trendy of extravagant – commode zijn booming! Geen wonder, want de individuele kasten bieden een enorme veelsoortigheid aan opbergruimte in een kleine ruimte. Met hun laden, vakken, legplanken en deuren bieden zij een zeer breed scala aan gebruiksmogelijkheden. Je kunt er kleine voorwerpen in opbergen, zoals cd's, wasgoed of tijdschriften. Maar ook vaat, vazen of dekens vinden onderdak in hun ruime binnenkant.

Opdat je voor elke kamer, elke nis en alle dingen die je moet opbergen de juiste plaats kunt vinden, zijn er dressoirs, highboards en lowboards. Dressoirs zijn de kleine zusjes van commodes. Ze zijn eerder lang dan hoog en staan op poten of worden aan de muur bevestigd. Highboards zijn, zoals de naam al zegt, meestal hoger dan ze breed zijn en worden meestal in woon- en slaapkamers geplaatst als een soort vitrinekast. Lowboards worden meestal gebruikt als TV lowboards. Lowboards zijn namelijk zeer platte commodes, die echter qua lengte minstens kunnen evenaren met dressoirs.

Materialen waarvan dressoirs zijn gemaakt

Natuurlijk kun je een dressoir van kunststof kopen. Of een van metaal. Maar de meeste dressoirs zijn nog steeds van hout. In de meeste gevallen kun je kiezen tussen inlands naaldhout zoals spar, grenen of lariks, of je kunt kiezen voor een van de exotische hardhoutsoorten zoals sheesham.

Tip: Zorg er echter voor dat de rest van jouw inrichting qua vorm en kleur op de achtergrond blijft als je een dressoir in glanzend roodachtig mahonie, donker palissander of sterk generfd teak optisch centraal laat staan.

Naast dressoirs van massief hout kun je ook kiezen voor minder dure versies met houtfineer. Of je kunt kiezen voor een gekleurd gelakt corpus, waarbij de houtsoort niet zo belangrijk is. Hier hoef je alleen maar te beslissen of je de voorkeur geeft aan een glanzend of een mat oppervlak. Veel dressoirs bestaan tegenwoordig ook uit een mengsel van verschillende materialen, zoals hout en glas, lak, metaal of kunststof.

Verwerking van houten dressoirs

De waarde van een dressoir komt zoals zo vaak tot uiting in de prijs. Aan de ene kant speelt natuurlijk het design een rol. Anderzijds gaat het echter ook om de kwaliteitskenmerken van de fabricage. Gepend, gegroefd, getapt - dit zijn allemaal perfecte, met de handgemaakte verbindingen, waar houtspecialisten trots op zijn en die spreken voor een meubelstuk van hoge kwaliteit. Hiertoe behoren ook een harmonieus houtpatroon op de fronten en soepel lopende lades. Of je daarentegen kiest voor geoliede, gebeitste of gefineerde houtsoorten, hangt af van jouw smaak. Vooral geoliede dressoirs kunnen jarenlang mooi blijven als ze regelmatig opnieuw worden geolied. Deze regelmatige verzorging zal ook de enkele vlekken op de houten commode vergeven.

Gelakte dressoirs zijn echte blikvangers en hebben een geweldige glans. Zij zijn echter gevoeliger voor krassen dan de natuurlijke dressoirs. Kleinere krassen kunnen worden gedept met een mengsel van azijn en olie (1:1), en vervolgens gepolijst.

Dressoirs voor elke stijl

Met hun zeer uiteenlopende looks passen dressoirs tegenwoordig werkelijk bij elke inrichtingsstijl. Opvallende hout fineren zoals sheesham of walnootboom vullen minimalistische, moderne stijlen aan met hun natuurlijke uitstraling. Ze passen ook goed bij de klassieke Scandinavische stijl. Sierlijke dressoirs van donker houtfineer met kleine pootjes kunnen wonderwel gecombineerd worden met de hippe retrotrend. Aan de andere kant passen zuiver witte dressoirs met opvallend, nostalgisch beslag goed in de landhuisstijl. Een Aziatisch inrichting vraagt om een dressoir dat zeer gereduceerd is qua vorm en kleur, terwijl het in koloniale stijl van hout gemaakt kan zijn en een rustieke uitstraling kan hebben. Uiteindelijk kun je beslissen of jouw nieuwe dressoir met of zonder handgrepen bij jou thuis moet komen. Zogenaamde push-deuropeners reduceren de aanblik tot de vorm en passen daardoor bijzonder goed bij minimalistische inrichtingen.

Inrichtingsideeën voor dressoirs

Dressoirs vullen kamers en houden het opgeruimd

Als klassieke teamspeler wordt een dressoir meestal niet afzonderlijk gekocht, maar eerder als een ontbrekend puzzelstukje. Op die manier vullen dressoirs het meubilair in zeer verschillende kamers aan.

Dressoirs in de gang

Een model met een geringe diepte helpt om greep te krijgen op de chaos in de gang. Lage dressoirs bieden voldoende opbergruimte voor schoenen, mutsen en sjaals en kunnen ook dienen als plankruimte voor post, smartphones of sleutels.

Dressoirs in de slaapkamer

In de slaapkamer bieden laden en vakken ruimte voor ondergoed, sokken of riemen. Je kunt de plank versieren met foto's of jouw lievelingsjuwelen in mooie kistjes op de plank leggen.

Dressoirs in de woonkamer

Samen met een salontafel en gestoffeerde meubelen maakt de kleine kast tegenwoordig vaak de inrichting van de woonkamer compleet. Met een in het oog springend design laat je het een blikvanger worden. Daarvoor moeten de bank, de tafel en het behang qua kleur op de achtergrond blijven.

Dressoirs stijlvol gebruiken 

Een hangend model in witte hoogglanslak voor een antracietkleurige wand wordt al snel een eyecatcher in een verder spaarzaam ingerichte ruimte. Een teakhouten kast op hoge poten kan ook de uitstraling van een kamer bepalen met extravagant beslag.

LED-Dressoirs

Je kunt inmiddels ook kiezen voor technisch uitgerust dressoirs. Een optie zijn geïntegreerde spots of licht strips, die door hun indirecte verlichting een bijzonder gezellige sfeer scheppen. Zorg er echter voor dat de lampen zijn uitgerust met moderne LED-technologie, zodat je kunt besparen op elektriciteitskosten. Dressoirs met intelligent kabelbeheer zegevieren ook, waardoor muzieksystemen, televisies of Dvd-spelers kunnen worden afgespeeld, soms draadloos, terwijl de nodige technologie in het kleine kastje verdwijnt.

Eindelijk ruimte voor decoratie!

Als elegant neefje van de commode biedt het dressoir veelvoudige opbergmogelijkheden en één ding in het bijzonder: het ideale podium voor decoratie. Op het brede, rechthoekige oppervlak kun je speciale lievelingsstukken plaatsen, de beste herinneringen aan de afgelopen vakantie vasthouden of prestigieuze designobjecten tentoonstellen. Zorg ervoor dat de voorwerpen in kleine groepen worden geplaatst en dat ze binnen een thema blijven. Zo krijg je een samenhangend geheel.

Een dressoir voor elke gelegenheid 

Dressoirs zijn tegenwoordig niet alleen verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en vormen, maar ook in verschillende prijscategorieën. De duurste is echter niet altijd de beste. Het hangt er veel meer van af waarvoor je jouw nieuwe meubelen wilt gebruiken. Als je van plan bent een deel van jouw bibliotheek in de diepte van het dressoir op te bergen, kies je bij voorkeur een model van massief hout met voldoende dikke planken. Vooral bij zeer brede dressoirs is het van belang dat er een vakverdeling in zit, omdat bijvoorbeeld 19 millimeter dikke planken bij een lengte van meer dan een meter nauwelijks tegen een belasting bestendig zijn. Als je daarentegen jouw schatten wilt uitstallen, is een dressoir met open vakken en glazen deuren een goede keuze, zodat je niet steeds hoeft af te stoffen.