Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Al enorm veel producten om te vergelijken. Nu tot wel 40% besparen!

Boxsprings

28 van 842 producten gezien

Populaire boxsprings

Boxspring: Tips voor de juiste aankoop

Blauw boxspring gemaakt van hoogwaardig materiaal in slaapkamer

Het bed is een van de belangrijkste meubelstukken in jouw huis, zo niet het allerbelangrijkste. Daarom is het van cruciaal belang om de tijd te nemen en alle aspecten in overweging te nemen bij de aankoop van een boxspring. Maar waarop moet je op letten bij de aankoop van jouw boxspring?

Hoe herken ik een goede boxspring?

In welke maten is het boxspring verkrijgbaar?

Hoe is een boxspring gebouwd?

Welke boxspring veringen zijn er?

Matrashardheid: welk matras past bij mij?

Kan de boxspring ondermatras vervangen worden?

Wat kost een goede boxspring?

Hoe herken ik een goede boxspring?

Een goed boxspring kenmerkt zich door het feit dat het aan jouw individuele behoeften voldoet. Het moet passen bij jou, de persoon met wie je het bed deelt en jouw slaapkamer. Natuurlijk speelt ook het budget een rol bij de aankoop van een boxspring. Begin jouw zoektocht naar de juiste boxspring dus eerst bij jezelf. Slaap je liever warm of koud? Hoeveel weeg je? Hoe lang ben je? Hoeveel ruimte heb je in je slaapkamer? Als je deze vragen hebt beantwoord, kunnen onze volgende FAQ's je helpen de juiste boxspring te vinden.

In welke maten is de boxspring verkrijgbaar? 

Boxsprings zijn verkrijgbaar in alle gangbare maten en de bijbehorende ligvlaktes. Daarom is het van cruciaal belang dat je zich vóór de aanschaf van een boxspring je afvraagt hoeveel mensen er in het bed zullen slapen en hoeveel ruimte er in de slaapkamer beschikbaar is. Een standaardmaat voor stellen is het 180x200 boxspring. Gewoonlijk bestaat deze maat uit twee afzonderlijke matrassen van 90x200, zodat elke slaper zijn eigen hardheidsgraad kan bepalen en de bewegingen van de ander niet zo erg merkt. Met de juiste topper, is zelfs de gevreesde spleet geen probleem. Wil je echter iets meer ruimte, dan is het boxspring 200x200 aan te bevelen. Voor kleinere mensen of voor de kleine slaapkamer daarentegen is het boxspring 160x200 geschikt. Alleenstaande personen liggen comfortabel in het boxspring 140x200 of het boxspring 120x200.

Hoe is een boxspring gebouwd?

Een boxspring bestaat, behalve uit de poten en het hoofdeinde, uit drie delen: de matrasbodem, de topmatras en de topper.

De matrasbodem, ook wel boxspring genoemd, bestaat uit een frame met een hoogte van 20 tot 30 cm. Hij staat op korte en stevig verbonden poten. In vergelijking met een conventioneel bed vervangt deze constructie de klassieke lattenbodem. Metalen veren zijn ingebed in het frame van de boxspring, zodat ze een matrasachtige ondervering als basis voor het bed vormen. Daarom wordt dit deel ook wel de ondermatras genoemd.

Info: De poten van het boxspring lijken zinloos door de stevige boven structuur? Helemaal niet! Omdat deze een optimale luchtcirculatie voor de ventilatie van het gestoffeerde bed mogelijk maken. Of de poten rond, hoekig, van hout of metaal zijn, is aan de slaper.

De topmatras ligt op de verende ondermatras. Samen vormen ze de ligvlakte van jouw boxspring. Om ten volle van de voordelen van de dubbele vering te kunnen genieten, wordt het gebruik van een verenkernmatras aanbevolen. Gebruik je daarentegen een matras van koudschuim of andere soorten matrassen, dan verlies je het verende liggevoel dat het boxspring uitmaakt.

Het laatste element is de topper van de boxspring. Dit wordt vooral gebruikt in Scandinavische boxsprings, terwijl de Amerikaanse boxsprings een hogere topmatras hebben in plaats van de topper. De topper is met zijn acht tot tien centimeter vrij smal en wordt op de topmatras gelegd. Daar beschermt hij tegen zweet en vuil en zorgt hij voor extra ligcomfort. De topper is meestal gemaakt van koudschuim, traagschuim of natuurlijke materialen zoals ganzenveren en paardenhaar. Bovendien is de topper vaak voorzien van een afneembare en wasbare hoes. Dit maakt het regelmatige reinigen makkelijker, zodat een boxspring met topper zeer geschikt is voor mensen met een allergie.

Welke boxspring veringen zijn er?

De vering met bonellverenkern kenmerkt zich door een zacht en comfortabel liggevoel. De afzonderlijke Bonellveren zijn met draden met elkaar verbonden, zodat de ligdruk over een groter oppervlakte kan worden verdeeld. De vering geeft sterker mee en er ontstaat een gevoel van schommelen. Door de zachtere bodem zijn bonellveringmatrassen bijzonder geschikt voor mensen tot ongeveer 100 kg. Mensen die graag zachter liggen, kunnen ook kiezen voor een bonellverenkern.

In tegenstelling tot de bonellverenkern kern zijn de veren van de pocketverenkernmatras verwerkt in stoffen pockets en dus niet met elkaar verbonden. Dit zorgt voor flexibiliteit in enkele punten van de ligvlakte en een aangename aanpassing aan het lichaam. Door de verwerking wordt een te sterke inzinking voorkomen en is het liggevoel over het algemeen steviger. Vooral personen met een gewicht van meer dan 100 kg profiteren van het ligcomfort van de pocketverenkernmatras.

Matrashardheid: Welk matras past bij mij? 

Net als bij conventionele bedden is het doel van de boxspring matras om het lichaam zo goed mogelijk te ontlasten. De cruciale factor bij de keuze van de hardheid van de matras is dus jouw gewicht en het gewenste liggevoel. Het is ook belangrijk de juiste hardheidsgraad te kiezen om rugpijn te voorkomen. De matrassen met boxspring bodem hebben een schaalverdeling van zeer zacht tot zeer stevig. Daarom raden wij je aan de hardheidsgraden nader te bekijken om de juiste matrasbodem voor jou te vinden. De laagste hardheidsgraad H1 is geschikt voor bijzonder tenger personen met een gewicht tot 60 kg. De hardheidsgraden H2 en H3 verhogen het aanbevolen gewicht tot 80 kg en de hardheidsgraad H3 tot 100 kg. Voor personen tot 120 kg moet hardheidsgraad H4 worden gekozen en voor personen boven 120 kg is hardheidsgraad H5 de juiste keuze. Deze richtwaarden geven al een eerste overzicht van de door de fabrikant aanbevolen hardheidsniveaus. Natuurlijk bepaal je zelf de gewenste hardheid van jouw matras. Daarom kiezen ook lichtere mensen graag een matras met de hardheidsgraad H3 om een steviger liggevoel te krijgen.

Bij boxsprings voor twee personen is het aan te bevelen ook twee afzonderlijke bases te gebruiken, om aan de individuele eisen van de slapers te voldoen. De topper of een matrasbrug, ook wel love bridge genoemd, beschermt tegen de storende spleet.

Kan het boxspring ondermatras worden vervangen? 

De matras van jouw boxspring kan gemakkelijk worden vervangen als hij niet is afgedekt met de hoes van de matrasbodem. Anders zorgt een bijpassend laken voor een uniforme look. Om de tien tot twaalf jaar raden wij aan jouw matras te vervangen om rugpijn of andere pijnen als gevolg van versleten en blootliggende plekken te voorkomen. Merk op dat de topper van het boxspring al na vijf tot zeven jaar moet worden vervangen.

Wat kost een goede boxspring?

Boxsprings zijn er in zowat elke prijsklasse. Een paar honderd euro, tot enkele duizenden euro's zijn niet ongewoon als je voor het eerst kennis maakt met boxsprings. Maar hoeveel moet je uitgeven om een goede boxspring te kopen? Wij kunnen jou hier geen vaste prijs geven. Let echter wel op de behoeftes die je al heeft beschreven om de juiste boxspring voor jou te vinden. Richt jouw aandacht op een ondermatras van hoge kwaliteit dat aan jouw behoeften voldoet. Zo sta je aan de veilige kant en geniet je van het uitstekende liggevoel van jouw boxspring.