Terug naar categorie
Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Oeps.

Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Terug naar categorie
Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Oeps.

Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Error...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

28 van 1.043 producten gezien

Blikvanger en ontspannende zitplaats tegelijk - de tuinbank

Zodra de temperaturen geleidelijk weer stijgen en we eindelijk afscheid nemen van het koude en grijze weer, begint het tuinseizoen. Om er het beste van te maken, zijn enkele tuinmeubelen onmisbaar. Mooie en comfortabele zitmogelijkheden horen daar zeker bij. Loungesets, ligstoelen, tuinstoelen of strandstoelen zijn hier ideaal. Een echte klassieker is ook de tuinbank, waarop je van de zon kunt genieten met een koel biertje of een glas wijn en die plaats biedt voor je vrienden of je familie bij de barbecue. Tuinbanken zijn trouwens niet alleen interessant voor mensen die een grote tuin hebben: Ze kunnen universeel worden gebruikt en kleinere tuinbanken, zoals 2- of 3-zitters, zijn ook een prachtige aanvulling voor een balkon, waar ze kunnen dienen als ruimtebesparende vervanging voor omvangrijke tuinmeubelsets. Meer tips over hoe je je balkon zo ruimtebesparend mogelijk met meubels kunt inrichten, vind je hier.

Als het om een tuinbank gaat, zijn er drie hoofdzaken die van belang zijn: Zitcomfort, robuustheid en design. Robuustheid en design worden natuurlijk grotendeels bepaald door de vorm en het materiaal. In de volgende paragrafen leer je wat bijdraagt tot het zitcomfort van een tuinbank en welke vormen en materialen er bestaan.

Zitcomfort

Als de tuinbank geschikt moet zijn om langdurig op te zitten, is het belangrijk dat er armleuningen en rugleuningen op zijn aangebracht. Anders kan langere tijd op de bank zitten zeer oncomfortabel worden. Om onaangename rugpijn te voorkomen, moet de rugleuning bij voorkeur ergonomisch gevormd zijn, d.w.z. aangepast aan de natuurlijke dubbele-S-vorm van de wervelkolom.

Maar zelfs met ergonomisch gevormde arm- en rugleuningen hoeft de tuinbank niet per se comfortabel te zijn. Klassieke tuinbanken hebben meestal geen bekleding, dus zorg ervoor dat je bij de bank zitkussens koopt.

De meest populaire vormen

Boombank

Dit type tuinbank wordt rond de stam van een boom geplaatst en is daardoor een echte blikvanger. Het bestaat meestal uit twee elementen die worden samengesteld. Afhankelijk van de grootte van de boom biedt zo'n bank plaats aan tot wel vijf personen. Boombanken zijn meestal voorzien van een rugleuning - zij hebben echter zelden een armleuning.

Tuinbank met opbergruimte

Als je veel waarde hecht aan functionaliteit, zou je een tuinbank met opbergruimte kunnen overwegen. Dit type tuinbank heeft een praktische opbergruimte onder de zitting, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om de zitkussens en de bekleding op te bergen. Om te voorkomen dat de inhoud kletsnat wordt in de regen, zijn tuinbanken met opbergruimte meestal waterdicht. Functioneel hoeft echter niet lelijk te betekenen - tuinbanken met opbergruimte zien er ook goed uit. Zij hebben gewoonlijk ook arm- en rugleuningen.

Parkbankje

Deze tuinbank is een echte klassieker. Ze worden meestal gevonden in publieke tuinen en parken, maar de parkbank is ook een prachtig alternatief voor de je eigen tuin. Meestal bestaat de bank uit panelen die evenwijdig aan elkaar zijn geplaatst, waardoor de bank een echte blikvanger is. Het parkbankje heeft bijna altijd een rugleuning, maar armleuningen zijn eerder zelden.

Bananenbank

Door zijn vorm, waaraan de bank ook zijn naam dankt, is deze tuinbank een echte blikvanger. In tegenstelling tot een tuinbank met opbergruimte of een parkbankje is deze niet recht maar gebogen en lijkt daarom op de typische vorm van een banaan. De rugleuning vormt een halve cirkel, wat de bank bijzonder comfortabel maakt.

Materiaal

Net als andere tuinmeubelen zijn tuinbanken verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan materialen. Het gebruikte materiaal bepaalt in grote mate het ontwerp en de stevigheid van de bank. De meest gebruikte materialen zijn polyrattan, plastic, metaal en hout. Deze materialen worden hieronder kort voorgesteld.

Polyrattan

Polyrattan is een kunstmatig materiaal gemaakt van polyethyleen en is geïnspireerd op natuurlijk rotan. Daarentegen is polyrattan bijzonder weerbestendig en gemakkelijker schoon te maken. Een regenbui zal de bank daarom waarschijnlijk niet beschadigen. In de winter is het echter beter de bank op een droge plaats op te bergen om de levensduur te verlengen.

Plastic

Naast polyrattan zijn er verschillende andere soorten kunststof die voor tuinbanken worden gebruikt. Deze zijn allemaal zeer gemakkelijk te onderhouden en weerbestendig. Bovendien zijn ze meestal aanzienlijk goedkoper dan alternatieven van hout of metaal en zijn ze gemakkelijk te vervoeren door hun lichte gewicht. Anderzijds kunnen plastic tuinbanken snel minder hoogwaardig lijken en zijn ze minder robuust dan andere materialen.

Metaal

Metalen tuinbanken zien er supermodern uit en zijn waarschijnlijk veruit het meest robuuste en duurzame alternatief.  Niets kan ze echt deren, en daarom kunnen ze ook in de winter zonder problemen buiten overleven. Net als kunststof tuinbanken vereisen ze ook weinig onderhoud. Een vochtige doek is meestal voldoende om de bank volledig schoon te maken. De grootste nadelen van dit materiaal zijn het gewicht ervan en de daarmee gepaard gaande problemen bij het transporteren, alsmede de betrekkelijk hoge prijs.

Hout

Hout is het klassieke meubelmateriaal en is, ondanks de iets hogere prijs, nog steeds zeer populair als materiaal voor tuinbanken. Dit is waarschijnlijk vooral te danken aan de aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling, die perfect past bij het totaalbeeld van de tuin. In tegenstelling tot de andere materialen vergt hout echter veel onderhoud en is het minder gemakkelijk schoon te maken. Sommige houtsoorten, zoals teak of eucalyptus, zijn robuuster en weerbestendiger. Zelfs bij deze houtsoorten zal echter alleen regelmatig onderhoud leiden tot een optimale duurzaamheid en een lange levensduur van het meubelstuk.

Blader gerust door onze categorien en vind de tuinbank die het beste bij jou en je huis past.