Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Dit is het verschil tussen dressoirs, commodes en Tv-kasten

Zoveel woorden voor een en hetzelfde meubelstuk. Of niet? Lees hier hoe commode, lowboard, dressoirs & dergelijk van elkaar verschillen.  

Dit is het verschil tussen commodes, highboards en Tv-meubels

Dressoir, commode & Tv-kast: dit is het verschil

Zoals zo vaak in het leven gaat het om de juiste afmetingen: dressoirs zijn breder in plaats van hoger, highboards zijn hoger dan ze breed zijn en lowboards zijn bijzonder laag, zodat de Tv erop past. Alles bij elkaar horen ze bij de commodes - net als bij de verticos en dressoirs.

Dit betekent: de proportie en de juiste afmetingen bepalen wat voor soort commode het is.  

Of je jouw commode in de slaapkamer, de woonkamer of de badkamer plaatst en of je kiest voor een commode van hout, in landelijke stijl of vintage-design - het hangt allemaal af van jouw smaak.

De commode – het lades-wonder

Bruine hoge commode met lades

Ook al is een commode tegenwoordig een algemene term voor allerlei kleine kastjes - strikt genomen heeft een commode altijd alleen maar lades. De eerste modellen ontstonden in de 18e eeuw en vulden de leemte tussen kist en kleerkast. Daarom waren het oorspronkelijk vooral kleding en accessoires die in de lades werden opgeborgen.

Maar tegenwoordig zijn er ook zogenaamde combinatie-commodes met lades en deuren, zodat je kisten in bijna elke kamer kunt vinden. Bij meubelo.nl vind je ze in de categorieën wonen, hal, eten, badkamer en slapen.

De hoge commode – nog meer lades

Zoals de naam al zegt, is een hoge commode hoger dan hij breed is. Met een hoogte van 100 cm meet hij gewoonlijk niet meer dan 50 à 60 cm in de breedte. Maar er zijn genoeg lades voor allerlei spullen. Highboards zijn ideaal voor kleine kamers om de ruimte naar boven te benutten.

Het dressoir, een edele allrounder

Witte dressoir met deuren en lades
Houten dressoir met vitrinefront

Er zijn maar weinig meubels die zoveel stijl uitstralen en zo nuttig zijn als een dressoir.

Achter deuren en/of in lades kun je allerlei nuttige dingen opbergen. Bovendien is de plankruimte op een hoogte van 70 tot 100 cm ideaal om jouw passie voor decoratie uit te leven.

Vanaf een breedte van 120 cm wordt een commode een dressoir genoemd. De meest gebruikelijke breedte is 200 cm. Dit betekent dat je veel vloerruimte nodig hebt. Dit is echter altijd goed geïnvesteerd - een dressoir geeft vorm aan de stijl van een kamer en verrijkt elke kamer. Als alternatief kan ook een vitrinekasten worden gebruikt.

Handige opbergruimte – dat is waar het highboard voor staat

Highboard met verschillende fronten

Wat onderscheidt de highboard van de hoge commode? Een highboard is hoger (gewoonlijk tussen 110 en 130 cm) en flexibeler wat de indeling in lades en vakken betreft. Naast deuren kunnen ook kleppen, open rekken en glasinzetten worden gebruikt. Een highboard is een kruising tussen een commode en een kledingkast. Hij biedt veel bergruimte met minder innemende afmetingen.

Het lowboard wordt gebruikt als Tv-kast

Zwarte Tv-lowboard

Het lowboard is een kind van onze tijd. Het is een lage dressoir met een hoogte van 25 tot 50 cm en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het opbergen van multimedia. Daarom wordt het ook een Tv-kast genoemd.

Lowboards worden vaak geleverd zonder achterwand om de kabelchaos van Tv, receiver & dergelijk beter te kunnen beheren. De afzonderlijke vakken hebben een vrij lage hoogte volgens de toestellen.

Er zijn geen grenzen aan het design: lades, deuren, kleppen, open vakken, poten, wielen, drukknoptechnologie, handgrepen, ophangen aan de muur - alles is mogelijk.

Een traditioneel meubelstuk in modern design: de buffetkast

Historisch gezien is de buffetkast een tafel. Daarop bereidde een dienaar het eten en drinken voor de heerser. Pas later evolueerde het tot een halfhoge kast met twee deuren, waarin van klassiek tafellinnen en serviesgoed werden opgeborgen. Tegenwoordig breken mensen graag met de klassieke indeling van de buffetkast en ontwerpen het met drie deuren of extra laden om het een moderne look te geven.

De vertico, de verticale commode

Vertigo Highboard wit

Let op, hier komt het aha-effect: Een vertico is een VERTIkaalcommode. Of het woord nu echt zo in elkaar zit of is afgeleid van de eerste fabrikant, de Berlijnse meester-timmerman Otto Vertikow - het doet er niet toe.

Het is altijd een goed geheugensteuntje. Een vertico is een commode met meer hoogte dan breedte.

Het verschil met een highboard? Het front van een verticale kast bestaat altijd uit twee deuren met daarboven één of twee lades.

Als een commode niet genoeg opbergruimte biedt, zijn stellingkasten de oplossing. In de slaapkamer kunt je ook extra opbergruimte creëren voor lippenstiften en dergelijke met een kaptafel met lades.