Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Maak tegels en voegen goed schoon: de grote gids

Hoe sinaasappelschil en bakpoeder helpen bij het schoonmaken, wat vergeeld voegsel wit maakt, hoe je grote oppervlaktes reinigt - hier zijn onze trucs.

Natuursteentegels, klassieke tegels en tegels in kleurrijke tinten

Het beste onderhoud voor jouw tegels

Na het douchen is het altijd een goed idee om met een trekker over de tegels te gaan. Dit voorkomt dat er kalkvlekken ontstaan. Maar de trekker duwt het vuile water direct in de voegen. Het zou daarom ideaal zijn om zowel de tegels als het voegsel onmiddellijk na het douchen droog te vegen. Dit geldt ook voor schoonmaken in het algemeen. De beste manier om jouw tegels schoon te maken is met een spons die je vooraf in een emmer afwasmiddel of harde zeep hebt gedoopt. Sommige professionals zweren ook bij haarshampoo. Hoe dan ook, je moet de tegels droogwrijven met een microvezeldoek.

Tip van de redactie: doffe tegels gaan weer glimmen als je ze schoonmaakt met ammoniak uit de apotheek.

Tegels reinigen: reinigingstruc voor grote tegeloppervlaktes

Met een mop kun je zonder acrobatische vaardigheden bij de bovenste tegels van jouw betegelde badkamer komen. Zonder ladder kun je comfortabel vanaf de grond werken. In de badkamer spoel je gewoon alles af met de douchekop, vervolgens bevestig je een microvezeldoek aan de mop en veeg je de tegels droog. Tip: het is het beste om jouw tegels direct na het douchen schoon te maken - de stoom heeft het vuil losgemaakt en je hoeft niet zo hard te schrobben.

Het is iets ingewikkelder met grote betegelde oppervlaktes in de gang of het trappenhuis: omdat je niet hoeft af te douchen, moet je toch een paar keer met een natte mop over de muur gaan. Droog alles pas als het reinigingsmiddel echt helemaal is verwijderd. Anders komen er strepen.

Donkere tegels in badkamers en keukens

Voegen reinigen: zo maak je vergeeld voegsel weer wit

Het magische ingrediënt heet: bakpoeder. Meng gewoon een zakje met voldoende koud water om een kleverige pasta te maken. Smeer er een oude tandenborstel mee in en werk het mengsel grondig in de voegen. Laat het een goed uur zitten. Spoel vervolgens af met schoon water en veeg het losgekomen vuil weg met een schone doek. Vergeet niet te drogen aan het eind. Je moet jouw voegen ten minste eenmaal per jaar met deze basisreiniging behandelen.

Merk je kleine zwarte spikkels of zelfs donkere vlekken in jouw voeg? Attentie. Dit is schimmel. De enige manier om dit aan te pakken is het gebruik van een speciaal chloorhoudend reinigingsmiddel (verkrijgbaar in de bouwmarkt). Belangrijk: draag in ieder geval een ademhalingstoestel en wegwerphandschoenen en zet het raam open. Spuit de speciale reiniger op de aangetaste plekken en werk het in met een oude tandenborstel. Laat het inwerken. Veeg vervolgens de schimmel weg met een schone doek en spoel af met veel schoon water.

Wat siliconenvoegen betreft: het ideale huismiddeltje voor het reinigen is azijnessence. Gewoon een doek ermee doordrenken en het voegmiddel schoonvegen. Als ze erg vuil zijn, kun je het doekje een paar uur op het voegsel laten liggen. Daarna afspoelen met schoon water en de siliconenvoeg drogen met een microvezeldoek.

Verschillende kleuren tegels in badkamer en keuken

Wat helpt tegen kalkvlekken op de tegels

Je kunt kalkvlekken op een super milieuvriendelijke manier bestrijden met sinaasappels: wrijf de tegels in met de vruchtenschil, laat ongeveer een half uur staan en veeg af met een vochtige doek. Het onovertroffen voordeel: een heerlijk frisse geur. Als alternatief kun je kalkaanslag verwijderen met azijnessence. Drenk een pluisvrije doek in een mengsel van water en azijnessence en veeg over de verkalkte tegels. Laat het een paar uur inwerken. Daarna reinigen met spoelwater en afdrogen met een microvezeldoek.

Waar je op moet letten bij het schoonmaken van natuurstenen tegels

Niet alle natuurstenen zijn gelijk. Verschillende soorten hebben verschillende onderhoud nodig - en liefst zo weinig mogelijk. Als algemene regel geldt: blijf uit de buurt van filmvormende reinigers (bijv. shampoo of afwasmiddel), zure allesreinigers en hogedrukreinigers. Zij kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan jouw tegels. In de meeste gevallen is het voldoende om natuurstenen tegels van graniet, marmer, leisteen of zandsteen te schrobben met water en een wortelborstel. Voor zware vervuiling kun je een beetje groene zeep of edelsteenzeep aan het water toevoegen.

Spiegeltegels als keukenachterwand en in de badkamer

Onderhoud van matte tegels

Aangezien de oppervlaktes van matte tegels meer open poriën vertonen dan die van glanzende afgedichte tegels, hecht vuil zich vaak bijzonder goed. De beste manier om vlekken aan te pakken is met warm water, neutrale zeep of een ander alkalisch huishoudelijk schoonmaakmiddel. De meest milieuvriendelijke manier om kalkaanslag te verwijderen is met sinaasappelschillen. Ook op matte tegels doet een stoomreiniger vaak wonderen, omdat hij het vuil uit de diepte trekt en je het daarna moeiteloos kunt wegvegen. Het voordeel van matte tegels: je hoeft niet met een droge doek te wrijven, want er is geen oppervlakte om op te poetsen.

Tegel- en voegenreiniging: Reinigingstips voor jouw tegels

  • Begin met de basisreiniging van de badkamer na een lange douche of een bad. Want: de stoom heeft het vuil al van de tegels losgemaakt en je hoeft niet zo hard te schrobben.

  • Gebruik nooit sponzen met metaalgaas of voorwerpen met scherpe randen om jouw tegels schoon te maken. De uitzondering hierop is een voorzichtig geleide keramische tegelschraper op gladde tegels.

  • Gebruik geen staalborstel voor het reinigen van specie. De harde borstelharen ruwen het voegoppervlak op, waardoor het vuil zich nog gemakkelijker kan hechten.

  • Spoelglansmiddel voor de vaatwasser helpt tegen kalkaanslag in de voegen. Gewoon op een oude tandenborstel aanbrengen, schrobben, laten inwerken, afspoelen met warm water en droogwrijven.