Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Hoekbank, couch of woonlandschap: zo herken je een goede bank

Je wilt een nieuwe bank kopen en weet niet precies waar je op moet letten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je een paar trucs om jouw volgende hoekbank of woonlandschap zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Gezin op meubels online zoeken

Dit zijn de kwaliteitskenmerken van de bank

Wist je dat we gemiddeld vier uur per dag op de bank doorbrengen? Sommige studies zeggen zelfs meer dan zes uur. De meeste tijd brengen we daar half liggend door. Daarom is een echt comfortabele hoekbank het geld waard. Maar nu naar de kwaliteitskenmerken van goede gestoffeerde meubels. In dit gidsartikel verduidelijken wij of goede banken altijd duur zijn. Welk materiaal is het meest bestendig als je huisdieren of kleine springende kinderen in huis heeft. En welke gestoffeerde meubelen worden aanbevolen bij rugpijn.

1. Kwaliteitskenmerk: een resistente bekleding

Bonte bankbekleding in verschillende materialen

Bekledingsstoffen voor banken zijn er in een dozijn, afhankelijk van de fabrikant. Wij hebben de populairste bekledingsstoffen onder de loep genomen en hun duurzaamheid nader bekeken.

  • Microvezel:

Microvezel banken voelen zeer zacht en soepel aan. Deze vezel is een synthetisch materiaal, in tegenstelling tot wol of leer. Het is bijzonder geschikt als er katten en honden bij je wonen. Vooral met poten moeten de bekledingen tegen wat meer bestand zijn. Dit synthetische materiaal wordt echter sneller statisch geladen; helaas blijven haren erg goed plakken. Niettemin zijn resistente materialen zoals microvezels bijzonder geschikt. De reden: microvezelstoffen zijn gemaakt van zeer fijne, maar des te dichter geweven draden. Zij zijn vormvast en veranderen niet door bijvoorbeeld stress, lichaamswarmte of verwarmingslucht. Bovendien zijn microvezelstoffen waterafstotend en dus gemakkelijk af te vegen als er kleine jamhanden op de bekleding terecht zijn gekomen. Dus vlekken zijn snel en gemakkelijk te verwijderen als je een gezin met kinderen hebt. En zelfs voor mensen met een allergie is deze stof bijzonder aan te bevelen, omdat huisstofmijt geen voedsel kan vinden in de extreem dicht geweven synthetische stof. Conclusie microvezel: extra resistent en waterafstotend - dus top voor huisdieren, mensen met allergieën en kinderen.

grijze stoffen bekleding banken
grijze stoffen bekleding banken
  • Natuurlijke vezels:

Veel banken zijn bekleed met natuurlijk linnen of katoenen stoffen. Deze stoffen zijn meer ademend dan microvezels, maar tegelijkertijd gevoeliger voor vlekken. Als de kwaliteit slecht is, zullen zich snel pluisjes of knopen in de stof vormen. Maar er zijn ook voordelen van natuurlijke vezels: Wol, bijvoorbeeld, absorbeert nauwelijks geuren uit de omgeving. Afneembare katoenen hoezen kunnen ook gemakkelijk worden gewassen als je hebt gemorst. Het is altijd belangrijk dat de stof een hoge slijtvastheid heeft. Dit heet Martindale in vakjargon. Ter vergelijking: een stof met slechts 5.000 Martindale scheurt sneller dan een stof met 15.000 Martindale. Hoe hoger de waarde, hoe beter. Conclusie natuurlijke vezels: natuurlijke oorsprong, wasbaar indien nodig, ademend, verwarmend, let op een hoge Martindale waarde

Leren hoekbank in gezellig huis
  • Leer:

Leren hoezen worden onderverdeeld in glad leer, suède en kunstleer hoezen. Echt leren banken zijn meestal te herkennen aan hun hoge prijs en hun geur. In tegenstelling tot goedkopere kunstleren banken, bijvoorbeeld, ruiken ze naar - leer, juist. Ruw leren banken zijn zeer onderhoudsgevoelig. Dit komt doordat het zachte leren oppervlakte open poriën heeft, waardoor vloeistof zeer snel wordt geabsorbeerd. Een bankbekleding van rijk gekleurd glad leer is minder gevoelig. Maar ook hier geldt: hoe sneller je een vlek verwijdert, hoe beter. Bovendien, leer verandert, het leeft, zoals ze zeggen, met. Na verloop van tijd kunnen er rimpels in de bekleding komen, omdat echt leer uitzet als het warm wordt. Over warmte gesproken: in tegenstelling tot bijvoorbeeld kunstleer is echt leer altijd op kamertemperatuur, en daarom ervaren wij het als fijn warm. Goed om te weten: als je op kunstleer zit, ga je sneller zweten – zeer onaangenaam, vooral in de zomer. Bij kunstleer moet je er ook op letten dat het materiaal ten minste 1 mm dik is, zodat het niet snel scheurt. Conclusie leer:

Echtheidstest: echt leer ruik je, het is nogal gevoelig, maar aangenaam warm, bij kunstleer moet je letten op de dikte van het materiaal.

2. Kwaliteitskenmerk: deze stoffering gaat lang mee

Gestoffeerde bank

Voor banken is er een verenkern, een industriële verenkern en rubberen banden met schuim. De ondervering is de steun waarop vervolgens de eigenlijke stoffering wordt geplaatst. En deze gaan verschillend lang mee, afhankelijk van hun aard. Hoekbanken met stoffering van rubberen banden gaan bijvoorbeeld minder lang mee (zie foto hierboven). De reden: de banden die de bekleding vasthouden verslijten sneller. Als je heel hard op de bank valt, kan het ook gebeuren dat de nietjes op het frame afbreken of afscheuren. Als er schuim op de banden zit dat niet bijzonder dicht is, zit je snel door de bank heen. Deze slaapbank is ook eerder ongeschikt voor veel voorkomende overnachtingen of in een gezin met kleine kinderen die op het woongedeelte ravotten.

Hoekbank met verenkern
Hoekbank met verenkern

Beter: nosag veren en een dichte verenkern

Beter houden onderling verbonden nosag veren - ook wel golfondervering genoemd - van staal. Daarbovenop ligt de verenkern, bestaande uit een boxspringstoffering, een cilinderverenkern, een bonellverenkern of een pocketverenkern. Het aantal veren per zittingseenheid is hier van belang. Goedkope varianten werken met stoffering van gel of stoffering van koudschuim. Daarbovenop komt de stofferingsshoes. Meestal is dit schuim, fleece of paardenhaar. Paardenhaar is bijzonder luchtdoorlatend en milieuvriendelijk. Let bij het kiezen van schuim op het zogenaamde volumegewicht, d.w.z. de dichtheid van het schuim. Opgelet: Dit moet ten minste meer dan 40 kg per m3 zijn. Conclusie stoffering:

Nosag veren met pocketveren gaan bijzonder lang mee, banden met schuimvulling zijn niet voor de eeuwigheid. Let op de dichtheid van het schuim!

3. kwaliteitskenmerk: het frame moet van dit materiaal zijn gemaakt

In principe geldt: hoe zwaarder de bank, hoe hoger de kwaliteit van het frame. Vaak wordt goedkoper persspaan gebruikt voor het frame, maar dat breekt gemakkelijker. Dit betekent dat het niet geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen. Het frame van jouw nieuwe bank moet van massief hout zijn, maar dit wordt uiteraard weerspiegeld in de prijs. Nu ben je goed voorbereid voor de aankoop van de volgende bank. Je weet best van tevoren waartegen jouw sofa bestand moet zijn: kinderen, huisdieren, allergieën.

Tot slot, een tip voor mensen met rugpijn

Donkere hoekbank met verschillende relaxfuncties

Vooral hoekbanken zijn praktisch, omdat je jouw voeten in een handomdraai omhoog kunt leggen. Vooral voor vermoeide of gezwollen benen is dit een verademing. Veel banken hebben hiervoor een gestoffeerd verlengstuk - of een kruk. Als je rugklachten hebt of het gewoon nog comfortabeler wilt hebben, kun je bij sommige bankmodellen ook kijken naar een variabele hoofdsteun of verstelbare rugleuning en armleuningen. Sommige bankmodellen hebben zelfs een variabele zitdiepteverstelling. Op geselecteerde bankmodellen met een elektrische functie kan een voetsteun eenvoudig automatisch met een knop omhoog worden gezet. Of je kunt het achterste gedeelte handmatig vlak maken. Welke optie je ook kiest - met een relaxfunctie glij je altijd in een heerlijke after-work positie!

Onze bank overzicht