Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Tapijt correct reinigen: de grote gids

Afhankelijk van de pool, de kleur en het materiaal, heeft jouw tapijt een ander onderhoud nodig. Hier komt onze reiniging gids voor het reinigen van tapijt. Plus tips om vlekken efficiënt te verwijderen.

Lichte tapijten in de slaapkamer

Stofzuigen - liefst dagelijks

Elke dag zetten vuildeeltjes en stof uit de lucht zich af op een tapijt. Als er lang op wordt getrapt, glijden ze diep tussen de vezels weg, waar je ze slechts met moeite weer uit kunt krijgen. Bovendien ziet het tapijt er snel oud uit. Wat helpt? Het tapijt stofzuigen. Bij voorkeur om de één of twee dagen. En met het borstelhulpstuk van de stofzuiger. Want: gelijktijdig stofzuigen en borstelen pakt ook los vuil diep in de vezels aan. Uitzondering: gebruik altijd een glad mondstuk voor langpolige tapijten en stoffen met lussen, zodat er geen vezels worden uitgeborsteld.

Regelmatig: reinig het tapijt vochtig of nat

Voor een tussentijdse natte reiniging van kleinere vuile plekken, spuit je reinigingsschuim op het tapijt. Borstel het langzaam in de pool, zodat het schuim het vuil kan binden. Laat dan alles drogen. Voorzichtig: loop gedurende deze tijd niet over het gebied - dek het zo nodig af met een handdoek. Stofzuig ten slotte het tapijt grondig. Klaar.

Om de paar jaar moet je jezelf en jouw tapijt een grondige schoonmaakbeurt geven - de frequentie hangt af van zowel de mate van vervuiling als het tapijtmateriaal. Nat reinigen houdt in dat een professional een sproei-extractiemachine gebruikt om een reinigingsmiddel over het hele tapijt te laten schuimen. De machine masseert het in en zuigt het er weer uit. Als alles droog is, wordt het opnieuw gestofzuigd. Natuurlijk kun je ook zelf proberen intensief te reinigen. De benodigde machines zijn te huur bij jouw plaatselijke bouwmarkt.

Tapijtmaterialen zoals hoogpolig, kortpolig of kurk

Vlekken in het tapijt reinigen met bakpoeder

Een all-purpose huishoud wapen is bakpoeder. Voor een vlek op jouw favoriete tapijt, kan deze huismiddel wonderen doen. Strooi het poeder gewoon op de vlek in het tapijt en giet voorzichtig heet, maar niet meer kokend, water op het poeder. Het warme water zal de poriën van de vezels openen en het bakpoeder kan zijn werk doen. Nadat het poeder een paar uur, of een nacht, in het tapijt heeft gepenetreerd, kun je het er weer afdeppen en zou de vlek in rook moeten zijn opgegaan. Indien nodig, herhaal je het proces. Voor hardnekkige vlekken is het ook een goed idee om een scheut azijn aan het water toe te voegen. Maar let op: azijn heeft een blekende werking en mag daarom alleen worden gebruikt op lichtgekleurde tapijten.

Tapijt reinigen in de wasmachine - kan dat?

Voordat je jouw tapijt in de wasmachine gooit, moet je de onderhoudsinstructies van de fabrikant raadplegen. Het bijgevoegde onderhoudsetiket vertelt je hoe je het tapijt zonder zorgen kunt reinigen. In ieder geval moet je het tapijt nooit te heet wassen om krimpen te voorkomen. Hou er ook rekening mee dat een doordrenkt tapijt zeer zwaar zal zijn, aangezien hard centrifugeren niet aan te raden is voor delicate polen. Zet een wasmand klaar en maak een plaats klaar waar jouw tapijt goed kan drogen. Omdat dit tijd kan kosten! Wij raden je aan jouw tapijt op een warme zonnige dag in de wasmachine te reinigen, zodat het overdag in de frisse lucht kan drogen.

Verzorging van tapijten van natuurlijke vezels

Ongeverfde plantaardige vezels zoals sisaltapijt, katoen, jute of kokostapijt kunnen worden behandeld met alkalische reinigingsmiddelen zoals harde zeep of galzeep. Maar wees voorzichtig met geverfde plantenvezels: ze kunnen verbleken. Gebruik daarom geen vlekkenverwijderaar, soda of ammoniak. Het beste is een speciaal reinigingsmiddel voor natuurlijke vezels te gebruiken met een zure pH-waarde.

Wat het reinigen met de machine betreft: tapijten van natuurlijke vezels kunnen verbleken, rimpelen, watervlekken vertonen en zelfs krimpen als ze doordrenkt zijn. Dus de sproei-extractie methode is een absolute don't. In plaats daarvan: gebruik altijd een speciale droogshampoo voor tapijten van natuurlijke vezels voor een intensieve basisreiniging.

Geweldige hoogpolige tapijten

Reinigen van synthetische vezel tapijten

In het algemeen zijn synthetische vezels robuuster en minder gevoelig dan natuurlijke materialen. Indien jouw tapijt gemaakt is van propyleen, polyamide of polyacryl, kun je het reinigen met alkalische reinigingsmiddelen zoals galzeep of harde zeep. Speciale vlekkensprays zijn ook geschikt. Om de paar jaar moet je jouw synthetisch vezeltapijt een mechanische natte reiniging geven. Je kunt dit zelf doen met behulp van gehuurd materiaal uit de bouwmarkt, of je kunt jezelf trakteren op de diensten van een vakman.

Tips voor het reinigen van wollen tapijten

Voor tapijten van dierlijke vezels, zoals wol, geitenhaar of zijde, heb je een zuur reinigingsmiddel nodig. Dit is de enige manier om de glans en de elasticiteit van het tapijt te behouden. Don't: alkalische reinigingsmiddelen gebruiken. Zij beschadigen de haarstructuur en doen kleuren verbleken of uitlopen. Tapijten worden broos en kunnen zelfs scheuren.

Tapijten voor mensen met een allergie?

Het gerucht gaat dat tapijten niet geschikt zijn voor mensen met huisstofmijtallergie. Het tegendeel is waar: tapijt bindt stof en vuil. Bij een kortpolig, dicht geweven tapijt dringen de deeltjes ook niet zo snel in de stof door. Als je alles dagelijks stofzuigt met een stofzuiger met microfilter, creëer je een echt allergievriendelijk klimaat. Ter vergelijking: op houten vloeren is het stof slechts los en wordt het bij elk briesje opnieuw opgewaaid. Dit is meestal onaangenamer voor gevoelige allergiepatiënten.

De populairste tapijten op meubelo.nl

Een echte workout: tapijten uitkloppen

Veel mensen onderschatten het uitkloppen van een tapijt. Maar er is een reden dat onze grootouders er regelmatig met tapijtkloppers op uit trokken en het tapijt goed uitklopten. Probeer het zelf, je zult verbaasd zijn wat er in de diepte van jouw tapijt blijft hangen. Wij raden je aan het uitkloppen van het tapijt in de open lucht te doen en op de achterkant van het tapijt te kloppen, op deze manier klop je het vuil bijzonder efficiënt uit de diepte van het weefsel. Anders kunnen de langpolige tapijtvezels verstrikt raken in de tapijtklopper en zelfs afscheuren.

Wat de pool te maken heeft met de reiniging

De pool is de hoogte van de tapijtvezels die verticaal op een rugstof staan. Een poolhoogte van minder dan 1,5 cm wordt een kortpolig tapijt genoemd. Alles van 1,5 cm tot ongeveer 5 cm wordt hoogpolig tapijt genoemd. In het algemeen geldt: hoe langer de vezels, hoe moeilijker ze schoon te maken zijn. Plus: hoe minder geschikt het tapijt wordt voor intensief gebruikte ruimten.

Want: de pool wordt platgetrapt als er steeds veel mensen overheen lopen. Bovendien kunnen vuil en stof zich gemakkelijk tussen de lange vezels verbergen. Als het tapijt intensief wordt gebruikt, zal dagelijks stofzuigen niet meer helpen. Natuurlijk, een hoge stapel voelt altijd pluiziger aan dan een lage. Maar voor de gang, de trap of de kinderkamer kun je beter kiezen voor een slijtvast kortpolig tapijt.

Rode wijn, kauwgom & dergelijk - dit helpt tegen vlekken in het tapijt

  • De algemene regel is: vlekken op het tapijt altijd onmiddellijk verwijderen. Wacht niet! Zodra vlekken opdrogen, kunnen ze een chemische reactie aangaan met de tapijtvezels. Het onaantrekkelijke resultaat: een permanente verkleuring.

  • Dep bij het verwijderen van vlekken altijd met een absorberende doek van buiten naar binnen. Wrijf nooit! De vlek zou anders groter kunnen worden.

  • Mineraalwater helpt meestal beter dan kraanwater. Giet het gewoon op de vlek en laat het intrekken. Dep vervolgens droog met een absorberende doek van buiten naar binnen.

  • Een vervelend stukje kauwgom dat vastzit in het tapijt? Eerst de plek bevriezen met ijsblokjes, dan de bevroren stukjes met een hamer kapotslaan en ze onmiddellijk opzuigen.

  • De verschrikking: rode wijn op het tapijt. Hier is zout de ultieme middel. Strooi het op de vlek en laat het intrekken. Als alles droog is, gewoon opzuigen.

  • Vlekken op kokos- en sisaltapijt kunnen vaak worden weggewreven met een eenvoudige kurk.

  • Een stoomreiniger is ook goed om vlekken te verwijderen. Door zijn natuurlijke reinigingskracht lost hete stoom vuil en vet op. In tegenstelling tot detergenten, blijven er geen resten achter in het tapijt.

  • Ongeschikte reinigingsmiddelen: benzine en nagellakremover. Soms maken ze de vlek oppervlakkig los, maar verwijderen ze niet uit de vezels. Het vuil zakt diep in de pool en het tapijt wordt grijs en onooglijk.

  • Ook ongeschikt: Vaatwasser en wolwasmiddel. Beide reinigers moeten na gebruik goed worden afgespoeld - wat bij tapijten nauwelijks mogelijk is. Wasmiddelresten zullen nieuw vuil magnetisch aantrekken en het tapijt grijs maken.

  • Let op: Welke reinigingstechniek je ook kiest, begin met het reinigen van een onopvallend gebied rond de rand van het tapijt. Op die manier kun je testen of het schoonmaakmiddel goed reageert op de materialen van het tapijt en voorkom je onaangename verrassingen.

Mooie lopers