Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

5 dingen die je moet weten als je een bed koopt

Wat is het verschil tussen lig vlakte en totale oppervlakte?

Massief houten bed met lade en decoratie

Bij bedden verwijst de ligoppervlakte naar de afmetingen van de matras. Vaak spreekt men alleen van de breedte. Voorbeeld: Het bed heeft een ligvlakte van 160 cm. De matraslengte voor volwassenen is gestandaardiseerd op 200 cm, alles daarboven is een speciale maat. Daarom laat men graag de tweede waarde weg bij het specificeren van de ligvlakte.

Wat de totale oppervlakte betreft: het frame van veel bedden steekt zowel in de lengte als in de breedte verder uit dan de rand van de matras. In deze gevallen komt de eigenlijke ligoppervlakte van de matras niet overeen met de totale oppervlakte die het bed in de kamer inneemt. Uitzondering: boxsprings. Om te weten hoeveel ruimte je hebt om te slapen en hoe het nieuwe bed in de kamer zal staan, heb je dus beide gegevens nodig - de ligoppervlakte en de totale oppervlakte.

Ontdek comfortabele massief houten bedden

De juiste ligvlakte vinden

Wit stapelbed met beddengoed

De meeste eenpersoonsbedden hebben een ligvlakte van 90 x 200 cm. Dit is genoeg om comfortabel te kunnen slapen. Maar als je ook graag op bed ontbijt, films kijkt of met jouw hond knuffelt, zijn de zogenaamde comfortmaten met een breedte van 100 cm of 120 cm ideaal. Slaap je soms alleen, soms met z'n tweeën? Op een ligvlakte van 140 x 200 cm voelt men zich alleen niet verloren en vindt toch een ontspannen plekje voor twee.

Wat geldt voor koppels: vanaf een afmeting van 140 x 200 cm kun je goed naast elkaar slapen. Het wordt comfortabeler met een ligvlakte van 160 of 180 x 200 cm. Tip: koppels van zeer verschillende lengte of gewicht hebben vaak matrassen van verschillende hardheid nodig. Met een ligvlakte van 180 x 200 cm, kun je twee eenpersoons matrassen gebruiken. Op deze manier krijgt iedereen een welverdiende nachtrust.

Bladeren voor stapelbedden

Waarom de instaphoogte belangrijk is

Grijze boxspring met bedlinnen

De instaphoogte van een bed is de afstand tussen de bovenrand van de matras en de vloer. Met andere woorden, de zithoogte vóór het liggen. Als je alleen een bedframe koopt, is deze informatie niet van toepassing. De instaphoogte hangt immers af van de keuze van de matras. Uitzondering: boxsprings. Enerzijds is de matras al in dit type bed geïntegreerd, anderzijds is voor de constructie van een boxspring doorgaans een hoge instap van minstens een halve meter nodig - ideaal voor oudere mensen en mensen met rugklachten.

Normaal gesproken is de instaphoogte van een bed ongeveer 45 cm. Dit maakt het gemakkelijk op te staan en te gaan liggen, en ook het opmaken van het bed is ontspannen. Futonbedden, bijvoorbeeld, hebben een lagere instaphoogte. Vanuit ergonomisch oogpunt is opstaan hier moeilijker. Anders is het gewoon een kwestie van smaak.

Praktische boxsprings

Wat de bed diepte betekent

Massief houten bed met wit beddengoed

Het bedframe vormt een frame waarin de matras ligt. De bed diepte is de afstand tussen de bovenrand van dit bedframe en de lattenbodem. Het gaat er dus om hoeveel centimeters van de matras in het bedframe verdwijnen - en hoeveel er daarbuiten uitsteken. Optimaal: ongeveer 30 tot 50 procent van de matrashoogte ligt binnen het frame, maar ten minste 4 cm. De reden: als een matras dieper in het frame wordt geschoven, klemt u de achterkant van jouw knieën als je opstaat. Als hij verder uitsteekt, kan hij 's nachts verschuiven en val je uit bed.

Uitzondering: boxsprings. Hier zijn de afzonderlijke lagen zodanig met elkaar verbonden dat een frameconstructie niet nodig is. Futonbedden hebben ook vaak geen bed diepte nodig. Enerzijds zijn natuurlatexmatrassen zo zwaar dat uitglijden bijna onmogelijk lijkt. Bovendien liggen klassieke futonmatrassen zo dicht bij de vloer dat het niet erg is als men zich omrolt.

Gezellige tweepersoonsbedden shoppen

Waar is de middelste balk voor?

Geel gestoffeerd bed met grijs beddengoed

Heel duidelijk: zodat de lattenbodem niet doorhangt. Dit geldt echter meestal alleen voor bedden met een ligvlakte van 160 x 200 cm. Eenpersoonsbedden doen het goed zonder middenbalk. Bij grotere ligvlaktes daarentegen stabiliseert een middenbalk de gehele bed constructie. Het maakt een andere verdeling van de belasting mogelijk, zodat jouw lichaam tijdens het slapen beter wordt ondersteund.

Geschikte lattenbodems vinden