Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Massief hout, fineer, imitatie & dergelijk - dit zijn de verschillen

Betekenen massief hout en volhout hetzelfde?

Massief houten eettafel met stoelen
Scandi stijl massief houten bureau

Niet helemaal, hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Volhout verwijst naar stukken die in hun geheel uit een boomstam zijn gezaagd. Voorbeelden: vierkanthout, balken, of planken. Massief hout is ook gemaakt van echt hout. Maar het bestaat uit verschillende stukken van dezelfde houtsoort die aan elkaar worden gelijmd, geschaafd en afgewerkt. Voorbeeld: keukenwerkbladen.

Meubelen van volhout of massief hout staan voor hoge kwaliteit en zijn daarom duur. Maar ze zijn ook gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, waardoor ze een goede energiebalans hebben - maar alleen als het hout is uit Europa met het FSC-keurmerk. Ze hebben ook een lange houdbaarheid.

Belangrijk: meubels mogen alleen massief hout of volhouten meubels worden genoemd als alle onderdelen ook werkelijk van massief hout zijn. Alleen achterwanden, ladebodems en/of ladebakken zijn hiervan uitgesloten. Multiplex, spaanplaat, MDF, fineer & dergelijk worden niet als massief hout beschouwd en moeten afzonderlijk in de productomschrijving worden vermeld.

Geweldige massief houten eettafels

Bij echt hout geldt: altijd vragen

Nachtkast van echt hout met LED-verlichting
Massief houten bed met beddengoed

Het ding met echt hout is lastig. Een commode van echt notenhout of een eiken bed van echt hout - dat klinkt in eerste instantie geweldig. Maar helaas zegt het weinig. Want: de term echt hout mag zowel worden gebruikt voor massief houten meubels als voor meubels met houtfineer. Dit betekent: de commode van echt notenhout kan gemaakt zijn van gelakte MDF-platen en alleen de ladefronten zijn bekleed met een notenhouten fineer. Dat is helemaal oké en ziet er zeker mooi uit - maar moet ook tot uiting komen in een lagere prijs. Daarom: vraag of bestudeer bij echt hout altijd de productspecificaties.

Ontdek bedden van echt massief hout

Gedeeltelijke massief - de mix maakt het verschil

Gedeeltelijk massief houten bed in wit
Eettafel van gedeeltelijk massief hout in Scandi stijl

Gedeeltelijk massief meubels zijn deels gemaakt van massief hout. Tot zover alles goed. De term maakt niet duidelijk waar de rest uit bestaat. Evenmin wordt verduidelijkt hoeveel onderdelen van de meubels van massief hout zijn gemaakt. Misschien alleen de poten van de tafel, maar niet het blad? Als je de kwaliteit en de prijs van het meubelstuk juist wilt inschatten, is het altijd nuttig om de productspecificaties zorgvuldig te lezen. Een gedeeltelijk massieve kast van massief hout met glazen deuren is zeker van betere kwaliteit dan een gedeeltelijk massieve kast van spaanplaat, waarbij alleen de ladefronten van massief hout zijn gemaakt.

Fineer: de mooie oppervlakte

Witte commode met houtfineer

Bij fineer is het belangrijk een onderscheid te maken tussen fineer van echt hout en decoratieve folies. Alleen op die manier kun je de kwaliteit en de prijs van een meubelstuk correct beoordelen.

Fineer van echt hout bestaat uit dunne houten blaadjes die uit een boomstam worden genomen door snijden, schillen of zagen en op draagplaten worden gelijmd. In tegenstelling tot massief hout veranderen ze niet door vochtigheid of temperatuurschommelingen, zodat er geen scheuren of kieren ontstaan. Zij houden ook de prijs van de meubels laag, aangezien dunne fineren van echt hout op spaanplaat minder duur zijn dan meubels van massief hout.

Het alternatief voor echt houtfineer: decoratieve folie. Hij is gemaakt van gemakkelijk te onderhouden, slijtvaste kunststof en is verkrijgbaar in vele verschillende patronen. Ook in houtlook. Het wordt gelijmd op draagplaten die tot meubels worden verwerkt. Decoratiefolie is natuurlijk aanzienlijk goedkoper dan echt houtfineer.

Bladeren voor jouw nieuwe commode

Wat zijn materialen op houtbasis?

Wit lowboard van houtbasis

Bijna overal in de meubelbouw worden materialen op houtbasis gebruikt. Spaanplaat, meubelplaat, MDF en multiplex, die grotendeels uit hout bestaan, dienen namelijk als vervangingsmateriaal voor het dure massieve hout en vormen de romp van de meeste meubels. De oppervlaktes worden vervolgens afgewerkt met lak, fineer of decoratieve folie.

Welk materiaal zit er achter houtimitatie en houten optiek?

Bed van houtimitatie met beddengoed

Nou, helaas, soms weet niemand het, behalve de fabrikant. Bij meubels van betere kwaliteit kun je de productbeschrijving lezen of er gewoon naar vragen. Met goedkope goederen heb je geen kans.

Imitaties zijn niets anders dan decoratieve folies, d.w.z. industrieel vervaardigde dunne plastic platen die de oppervlakte verfraaien van meubels die zijn gemaakt van houtmaterialen zoals fineer van echt hout. Ze zijn meestal zeer robuust en gemakkelijk te verzorgen. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei patronen. Ook in hout optiek.

Ontdek stijlvolle bedden

Belangrijk: let bij hout altijd op duurzaamheid

Eiken dressoir met vazen

Hout is natuurlijk een van de duurzame materialen voor de productie van meubels. De hulpbronnen van onze planeet zijn echter beperkt. Ook als het om hout gaat. Meestal is het al een stap in de goede richting als je meubels van hoge kwaliteit kiest. Want: duurzaamheid is nog steeds de meest grondstofvriendelijke inrichting.      

Anders: kies altijd hout met het FSC-keurmerk. Kijk uit naar productie in duurzame Duitse of Europese bosbouw. Op deze manier zijn er geen lange leveringsroutes. Illegaal gekapt tropisch hout is een absolute no-go. Maar zelfs gecertificeerde meubels van teak- of mahoniehout moeten worden vermeden. Want: tropische houtsoorten zijn meestal afkomstig van plantages die zich nu bevinden waar vroeger oerwoud was. Hierdoor wordt de oorspronkelijke vegetatie verdrongen. Daarom is inlands hout altijd beter dan tropisch hout. Door geen exotische houtsoorten te gebruiken, geef je een duidelijk signaal af voor duurzaamheid.