Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Gids: van de kinderkamer naar de jeugdkamer

Je tiener vindt het prinsessen behang pijnlijk? En het kasteel bed van de ridder te veel gevraagd? Tijd voor de kinderkamer om volwassen te worden.

Jeugdkamer in verschillende stijlen

Het verschil tussen een kinderkamer en een tienerkamer

Jeugdkamer in hout-look met verschillende meubels

Ja, het verschil tussen een kinderkamer en een jeugdkamer gaat over prinsessenbehang en ridderkasteelbedden. Maar het gaat vooral om iets anders: zelfbeschikking. De kinderkamer is liefdevol ingericht door ouders, vrienden en grootouders. Nu is het de beurt aan de bewoners zelf. Kinderen worden mensen. Met hun eigen smaak en hun eigen ideeën.

Laat je verrassen door hoe je tiener zijn kamer wil inrichten. Meestal zal het meer neutraal, leeg en praktisch zijn dan gevreesd. En als dat niet zo is? Dan moet je tiener erin leven, niet jij. Op de weg naar volwassenheid, is het belangrijk om dingen uit te proberen. Je mag ideeën aandragen, financiële opties uitleggen. Maar de uiteindelijke beslissing moet door de jonge bewoners zelf worden genomen.

Meer complete jeugdkamers

Een jeugdkamer plannen

Zoals altijd, gebruik een verhuizing om uit te mesten. Denk met je tiener na over welk speelgoed, meubels, enz. je wilt doneren, weggeven of verkopen. Alleen echt belangrijke, dierbare spullen mogen mee naar de nieuwe jeugdkamer.

Volgende stap: schets een plan. Hier is hoe: teken de omtrek van de kamer op ruitjespapier, één meter is tien hokjes. Teken dan ruwweg de meubels die je in de kamer wilt hebben: bed, bureau, stoel, opbergruimte. Allemaal op dezelfde schaal. Op die manier kun je alles heen en weer bewegen en verschillende mogelijkheden uitproberen. Tip: kamerplanners zijn er natuurlijk ook als app. Geweldig idee. Een moodboard. Of het nu analoog of digitaal is. Hier kan jouw tiener meubels, kleuren, versieringen, enz. samenstellen die hij of zij mooi vindt. Op deze manier krijg je vrij snel een eerste indruk van de nieuwe kamer.

Jeugdkamer met verschillende lichte meubels

Geweldige stapelbedden

De muren van een jeugdkamer

Maak je geen zorgen - de meeste tieners geven de voorkeur aan neutrale muurkleuren zoals wit, beige of grijs. (Ik ben er zeker van dat ze dit ook doen om zich te onderscheiden van het zogenaamd kinderachtige roze/blauw.) Dit is praktisch omdat je ze niet zo snel beu bent. Bovendien harmoniëren ze met alle meubels.

Als je echt iets opzichtiger wilt: verf niet de hele kamer. Een gekleurde muur brengt diepte in de kamer zonder dat het er onrustig uitziet. Je tiener wil zwarte muren? Oké. Misschien kunnen jullie het eens worden over een klein stukje muur in het zwart. Het is minder dominant.

Jeugdkamer met verschillende meubels in Scandi-stijl

Tip: je kunt functionele gebieden ook op kleur scheiden. Verf bijvoorbeeld de muur achter het bed grijs, het gedeelte rond het bureau blauw en de rest wit. Het is ook leuk om de afzonderlijke gebieden met verschillende tinten van dezelfde kleur in te richten. Dit heeft een bijzonder harmonieus effect. Alternatief: verfraai een muur met een mooi fotobehang.

Mooi behang

Het bed - chill oase en slaapplaats

Jeugdkamer met verschillende meubels in industrial stijl
Grijs-wit jeugdbed met opbergruimte
Wit jeugdbed in Scandi-stijl

Tieners liggen veel. Zelfs overdag. Dat heet chillen. Dus je tiener zal veel tijd op het bed doorbrengen. Daarom moet het groot genoeg en comfortabel zijn. Tip: je kunt gemakkelijk en goedkoop een loungehoek maken van pallets.

Het kinderkamer bed is nog super intact, maar helaas niet erg cool? Wat dacht je van een frisse kleur? Een ander hoofdeinde? Of mooie Midcentury-stijl voeten? Met een beetje creativiteit kun je veel kinderbedden omtoveren tot mooie jeugdbedden. Tip: De meeste hoogslapers kunnen ook weer worden omgebouwd tot eenvoudige bedden.

Alternatief voor het bed: een slaapbank. Op deze manier zijn slapen en chillen duidelijk gescheiden. Bovendien hoeven vrienden niet op het bed te zitten als ze op bezoek komen. Veel jongeren vinden dat pijnlijk.

Inrichten van een werkplek

Zwart en wit gaming stoel
Meubels voor de werkplek in Scandi stijl
Bruin houten bureau voor de jeugdkamer

De kamer van een tiener is een beetje een appartement in een appartement. Of beter: als een heel leven in een appartement. Daarom heeft jouw tiener, naast een bed en opbergruimte, ook een werkruimte nodig. Tip: kies een groot bureau. Of op zijn minst een breed werkblad. Naast schriften en boeken voor huiswerk moet er immers ook ruimte zijn om te knutselen en creatief bezig te zijn - plus ruimte voor een pc, laptop, tablet, scherm & dergelijk.

Tip: investeer in een goede bureaustoel. Dit is des te belangrijker als jouw tiener graag op de computer speelt. Zogenaamde gaming-chairs bieden veel comfort en ontlasten de wervelkolom. Net zo handig: een goede werklamp. Naast het hoofdlicht, een leeslampje, een nachtkastenlamp of vloerlamp bij het bed moet het een van ten minste drie lichtbronnen in de kamer van de tiener zijn.

Creëer geschikte opbergruimte

Commode en kaptafel in Scandi stijl
Witte kledingkast voor tieners
Wit en grijze jeugdkamer met ruimte voor opslag

Als het om opslagruimte gaat, moet je goed kijken wat echt nodig is. Heb je een enorme kledingkast nodig met een kledingrek voor T-shirts en jeans? Of is een commode genoeg? Moet het de grote muur van de woonkamer zijn of zou een rek in een modulair systeem niet praktischer zijn omdat je het altijd anders kunt indelen?

Als jouw tiener de kinderkamer grondig opruimt, zul je misschien ook merken dat er zonder al het speelgoed niet veel opbergruimte nodig is. Misschien is een dressoir en een boekenkast wel genoeg. Plus een kaptafel om de rommel in de badkamer te verminderen. En grote haken voor jassen en tassen.

Soms hoef je niet eens nieuwe meubels te kopen. Het is genoeg om de bestaande te herschikken. Want: in de kinderkamer zijn het bed, de rekken en de kasten altijd aan de muren om grote oppervlakken vrij te houden voor het spelen op de vloer. Tieners hebben dat niet meer nodig. Wat dacht je ervan om de plank te veranderen in een afscheiding in de kamer? Of het bed? Op die manier kunnen zelfs oude meubels worden gebruikt om een nieuwe tienerkamer te creëren.

Als vrienden langskomen: relax-meubels

Chillen is belangrijk. Graag met vrienden. Daarom moet je zeker denken aan gezellige chill hoeken in je nieuwe jeugdkamer. Ideale partners: zitzakken. Je kunt je verspreiden waar je vroeger speelde - op de vloer. Ook leuk: een 2-zitsbank, twee kleine fauteuils, een hangstoel, poef of kruk. Alternatief: een slaapbank. Overdag biedt het ruimte om te loungen en voor vrienden, 's nachts is het een gezellig bed.

Twee zitkussens in grijs en blauw

Ontdek de zitzakken

Wat de decoratie in de kamer van een tiener betreft

Prikbord in wereldkaartoptiek
Gekleurde lampion lichtketting met gezellige bank
Witte lichtbak met zwarte tekst

Zelfs als jouw vingers jeuken - de decoratie is de verantwoordelijkheid van de kamerbewoner. Maar natuurlijk kun je ideeën aandragen. Kussenlandschappen zijn geweldig om in rond te hangen. Tip: kies grote kussens die ook als ligplaats kunnen worden gebruikt als er veel bezoek is. Ook leuk: planten, een wereldkaart, wanddecoratie, lichtketting of lichtbakken.

Mooie foto's en lijsten