Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Goed schoonmaken Header

Voorjaarsschoonmaak: De grote gids

Het nieuwe jaar is een paar weken geleden begonnen en het winterseizoen loopt stilaan ten einde - de perfecte tijd om je jaarlijkse voorjaarsschoonmaak te plannen. Voor veel huishoudens is de voorjaarsschoonmaak waarschijnlijk een van de meest zenuwslopende dingen van het jaar. Maar zodat je toch met zo weinig mogelijk moeite je kamers en meubels grondig kunt schoonmaken zonder wanhopig te worden, laten we je in dit artikel een aantal nuttige tips en trucs zien over waar je op moet letten bij de voorjaarsschoonmaak.

Badkamer schoonmaken

Schoonmaken van de badkamer

Het eerste grote onderwerp in de voorjaarsschoonmaak is meestal de badkamer. De badkamer is een van de meest gebruikte kamers in een huis. Daarom is het des te belangrijker om de badkamer zo hygiënisch mogelijk te houden en natuurlijk een grondige voorjaarsschoonmaak te houden.

1. De ramen goed schoonmaken

Als je ramen schoonmaakt, moet je lauw water en de juiste schoonmaakmiddelen gebruiken. Veel mensen gebruiken duurzame schoonmaakmiddelen om de voorjaarsschoonmaak zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Het gebruik van eenvoudige glasreinigers wordt aanbevolen. Niet vergeten: Wrijf de ruiten na het wissen en schoonmaken altijd goed droog met een doek om vervelende vlekken op de ruit te voorkomen.

2. Het schoonmaken van de wastafel, douche en badkuip

Lauw water is hier zelden genoeg. Voor een grondige reiniging van keramische oppervlakken raden wij aan een spons te gebruiken, die met water en een beetje schuurmiddel moet worden gereinigd. Hierdoor zou het schoonmaken van de wastafel of douche geen probleem meer moeten zijn.

3. Schoonmaken van badkamermeubels

De meeste badkamermeubels moeten eerst worden afgestoft. Dit kan worden gedaan met een gewone stofdoek, waarbij de afzonderlijke badkamermeubelen van boven naar beneden worden afgestoft. Als de spiegel ook niet helemaal schoon is, kan hij ook worden schoongeveegd met behulp van glasreiniger en een vochtige doek.

Over spiegels gesproken: als je nog op zoek bent naar spiegels voor je badkamer, dan vind je vast en zeker de juiste badkamerspiegel in onze grote selectie. Bijzonder populair zijn spiegels met verlichting voor een aangename feel-good sfeer in de badkamer.

Mooie badkamerspiegels

Tapijt schoonmaken

Schoon tapijt

De tapijten in je eigen huis zijn vaak een magneet als het gaat om het aantrekken van stof, vuil, onaangename geurtjes en vlekken gedurende het hele jaar. Om het reinigen van het tapijt zo eenvoudig mogelijk te maken tijdens de voorjaarsschoonmaak - volgen hier enkele tips voor reiniging en onderhoud.

1. Verwijder vlekken met water, zout en zuiveringszout

Eenvoudige huismiddeltjes zijn vaak al voldoende om vervelende vlekken uit het tapijt te verwijderen. Afhankelijk van het soort vlek, kun je het beste eerst met water schoonmaken. Als dat niet helpt, kan gewoon tafelzout een remedie zijn, vooral voor wijnvlekken. Strooi hiervoor het zout op de bevochtigde vlek in de hoop dat het zout de vloeistof zal absorberen en je de vlek uit het tapijt kunt verwijderen. Meer tips en trucs voor een goede tapijtreiniging vind je ook in ons magazine.

2. De weg naar professionele tapijtreiniging

Tegenwoordig zijn er diensten voor bijna elk probleem. Zo zijn er tal van diensten voor tapijtreiniging, die het tapijt meestal weer schoon krijgen met behulp van hogedrukreinigers en speciale reinigingsmiddelen.

3. Aanschaf van een afwasbaar tapijt

Als alles mislukt en zelfs een tapijtreiniger niet helpt, kun je er niet omheen een nieuw tapijt te kopen. Voor een ongecompliceerde reiniging wordt aangeraden tapijten van polyester te kiezen. Deze kunnen vaak gemakkelijk in de wasmachine worden gereinigd, mits de afwerking dit toelaat. Als dit een optie voor je is, kijk dan eens naar onze grote selectie polyester tapijten.

Polyester tapijten

Meubels schoonmaken

Meubels schoonmaken

Meubelreiniging

Het meubilair in je eigen huis mag zeker niet verwaarloosd worden en heeft uitgebreid onderhoud nodig, afhankelijk van het meubelstuk. Hier zijn een paar tips en trucs voor de belangrijkste meubelstukken:

1. Houten meubelen schoonmaken

Als je begint met houten meubels, moet je eerst het stof van de meubels verwijderen. Verwijder vervolgens vlekken en vuil met een doek en het juiste reinigingsmiddel.

2. Schoonmaken van decoratieve voorwerpen

Decoratieve voorwerpen zijn vaak echte stofmagneten, vooral in de winter. In de regel is afstoffen voldoende. Gebruik bij voorkeur een geschikte microvezeldoek, zodat de decoratieve voorwerpen tijdens het schoonmaken niet worden beschadigd. Om de hoeveelheid huisstof in je flat zo laag mogelijk te houden, raden we je aan een luchtbevochtiger en kamerplanten aan te schaffen. Een hogere luchtvochtigheid helpt het stof op lange termijn in toom te houden, omdat de fijne stofdeeltjes dan niet meer zo gemakkelijk kunnen ronddwarrelen.

3. Maak de bank goed schoon

Voor het schoonmaken van een met stof beklede bank kun je het beste een aloud huismiddeltje gebruiken: zuiveringszout. Zuiveringszout (of baking soda) verwijdert vlekken, neutraliseert geurtjes en bestrijdt ook huisstofmijt. Strooi het zuiveringszout over een groot deel van de bank, laat het een nachtje inwerken en stofzuig het de volgende dag gewoon weer. Voor hardnekkige vlekken of geurtjes kun je het zuiveringszout ook nog wat verder in het kussen van de bank inwerken met behulp van een spons en wat water. Leren sofa's daarentegen vereisen een meer specifieke verzorging. De nodige tips en trucs vind je in ons artikel: Bank correct reinigen.

Meest populaire lederen banken

Voorjaarsschoonmaak: checklist

Als hulp bij het plannen van de voorjaarsschoonmaak is hier nog een kleine checklist om ervoor te zorgen dat je niets vergeet tijdens de grote schoonmaak en goed georganiseerd bent:

  • Ruim de kamers op en maak ze klaar voor de schoonmaak

  • Alle oppervlakken afstoffen

  • Maak de badkamer schoon

  • Maak de keuken schoon

  • Schone woon- en slaapkamer

  • Reinig meubilair grondig