Terug naar categorie
Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Oeps.

Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Terug naar categorie
Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Oeps.

Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Error...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Gids: Lounge meubels- Een kort portret van materialen

Van polyrotan tot metaal en van kunststof tot hout - hier komen de voor- en nadelen van materialen voor lounge meubels. Plus onderhoudstips.

Lounge meubels voor de tuin in verschillende materialen

Lounge meubels van hout zien er gezellig uit en zijn robuust

Lounge ligstoel en salontafel voor de tuin en het terras in massief hout
Lounge meubels in massief hout met bruine bedekking
Moderne lounge meubels van hout met witte bedekking

Wat hout betreft, kun je voor jouw lounge meubels kiezen uit een verwarrend groot aantal verschillende soorten. Tropische houtsoorten zoals teak of meranti zijn bijzonder robuust. Belangrijk: voor de bescherming van het milieu en het sociaal verantwoord beheer van plantages moet je beslist op zoek naar het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Als alternatief kan worden gekozen voor inlands hout, zoals eiken, spar of lariks, dat echter vóór outdoor gebruik goed moet worden geïmpregneerd om bestand te zijn tegen de weersomstandigheden.

Alle houtsoorten hebben gemeen dat je ze jaarlijks moet behandelen met olie of glazuur aan het begin van het seizoen. Dit is de enige manier om ze te beschermen tegen zon en regen. Voor de winter moet je jouw houten lounge meubels opbergen of op zijn minst afdekken met een dekzeil (vergeet niet de poten droog te houden!).

Lounge meubels van hout zien er altijd gezellig uit en krijgen een mooi patina na enige tijd buiten te zijn geweest. Het enige nadeel: ze zijn meestal zo zwaar dat je ze niet gemakkelijk van de ene favoriete plek naar de andere kunt vervoeren.

Meer lounge meubels

Wat zijn de verschillen tussen lounge meubels van rotan of polyrotan?

Rotan lounge meubels met hoes

Rotan is een natuurlijk materiaal dat wordt verkregen uit de strengen van de Oost-Aziatische Rotanpalm. Verwerkt in luchtige weefpatronen ziet rotan er zeer edel uit en doet het vaak denken aan een elegante koloniale stijl. Maar: rotan is niet weerbestendig! Het wordt grijs van regen en zon, wordt bros en gebarsten. Je kunt proberen jouw rotan lounge meubels te beschermen met onderhoudsmiddelen voor leer, maar uiteindelijk zal alleen een weerbestendige plaats op een overdekt terras of in jouw woonkamer helpen.

Het alternatief voor echte rotan: lounge meubels van polyrotan. De meeste lounge meubels zijn tegenwoordig gemaakt van dit kunstmatige vlecht materiaal. Het lijkt bedrieglijk veel op rotan, maar is gemaakt van polyethyleen. Daardoor is hij uiterst weerbestendig. En als het gaat om kinderen die erop spelen, kan polyrotan ook tegen een stootje. Licht vuil kun je gewoon met een vochtige doek wegvegen.

Polyrotan is verkrijgbaar in alle kleuren, waarbij bruintinten meestal de voorkeur genieten voor het natuurlijke rotaneffect. Het enige nadeel: goede polyrotan is duur. Maar bij outdoor meubels wordt de kwaliteit snel duidelijk - het een of ander koopje is aan het eind van de zomer een hopeloze schroothoop gebleken.

Ontdek geweldige tuinmeubelsets

Bijzonder weerbestendig: Lounge meubels van metaal

Lounge meubels met metalen frame in zilver

Robuust, robuuster, metaal. Lounge meubels van aluminium of roestvrij staal trotseert het weer. Ze worden beschouwd als weerbestendig en roestvrij. Ze worden meestal gebruikt in moderne, rechtlijnige lounge meubels, vaak in een materiaalmix met hout of vlechtwerk. Wat het onderhoud betreft: een vochtige doek om af te vegen is voldoende. Nog een pluspunt: lounge meubels van metaal kunnen gemakkelijk buiten blijven staan voor de winter. Bovendien zijn ze zo licht dat je ze in de tuin kunt verplaatsen naar gelang van de stand van de zon.

Het is een beetje anders met ijzeren lounge meubels. In ieder geval hebben ze een hoogwaardige poedercoating nodig om het buitenleven roestvrij door te komen. Tip: Als er roest ontstaat, kun je het gebied behandelen met corrosiespray en het opnieuw verven. Lounge meubels van ijzer zien er met hun versiering erg nostalgisch uit. Ze passen goed bij Art Nouveau of in vintage boerderijtuinen met een Franse flair. Een vochtige doek is ook voldoende voor het reinigen. Het nadeel van ijzeren meubels: ze zijn erg zwaar. Ze kunnen niet door windvlagen worden weggeblazen, maar je kunt ze niet zomaar in de zon schuiven.

Vrijwel onderhoudsvrij: lounge meubels van kunststof

Antracietkleurig lounge meubel van kunststof in rotanlook

Ongecompliceerd en modern - lounge meubels van kunststof zijn niet alleen licht en relatief goedkoop, ze hebben ook geen verder onderhoud nodig. Ongeacht of je textilene (een synthetische vezel gemaakt van polyester en vinyl), polypropyleen of polycarbonaat als materiaal kiest - jouw kunststof-lounger zijn vochtbestendig, weerbestendig en uiterst robuust. Dankzij hun geringe gewicht zijn ze ook ideaal voor balkons (meer over balkonmeubels vindt u in ons magazine artikel: Meubels voor kleine balkons). Sommige kunststoffen zijn nu ook gemaakt van gerecycleerde materialen en kunnen zelf worden gerecycleerd. Een milieuvriendelijke manier om tegenwoordig met meubels om te gaan.

Hoe zit het met kussens en stoffering voor jouw lounge meubels?

Kleurrijke outdoor kussens

De keuze is nog nooit zo groot geweest: vandaag kun je kiezen uit allerlei kleuren, patronen en vormen voor outdoor kussens en outdoor stoffering. In de meeste gevallen worden synthetische vezels gebruikt. Maar gecoat katoen wordt ook gebruikt. Wat alle stoffen gemeen hebben, is dat ze waterafstotend, Uv-bestendig en scheurbestendig zijn. Zelfs klimmende eekhoorns kunnen hen gewoonlijk geen kwaad doen. En als je een aardbeientaart morst? In de wasmachine. Heel ongecompliceerd.

De stoffering van jouw lounge meubels: bestaat meestal uit schuim met open poriën, zodat zowel regenwater als de inhoud van barstende waterbommen ongehinderd kunnen wegvloeien. Als je de stoffering bij de eerstvolgende gelegenheid in de zon laat drogen, kun je er nog lang op chillen.

Outdoor textiel waar we van houden

De juiste vloerbedekking voor jouw lounge meubels

Teak als vloerbedekking voor de tuinmeubels

Zon en regen kunnen jouw lounge meubels aangrijpen. Als zij ook koudwatervrees krijgen, wordt het explosief. Vooral houten meubels reageren gevoelig op vochtig gras of natte grond. Op een gegeven moment zal zelfs de beste impregnatie falen en zullen schimmels het hout beginnen te ontbinden. Beter: een droge vloer met stenen bekleding of een houten terras. Ideaal: een vloer waar het regenwater vanaf kan vloeien. Jouw lounge meubels zullen je dankbaar zijn voor hun lange levensduur als ze op een droge ondergrond staan.