Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Meubels voor kleine balkons

Ruimtebesparende balkonmeubels voor het kleine balkon kunnen het best opgevouwen of gestapeld worden. Welk materiaal bijzonder weerbestendig is en hoe je houten meubels correct kunt oliën, lees je hier.

Ligstoel, hangmat en klapstoel voor het kleine balkon

Ik heb een smal balkon - welke meubels zijn ideaal?

Het hangt ervan af hoe je jouw balkon wilt gebruiken: als je graag buiten eet, heb je natuurlijk een tafel en een stoel nodig. Met een bistro set voor het balkon zit je zeker goed: het bestaat uit een tafeltje en twee stoelen. Anders zijn klapstoelen geweldig, of op zijn minst een paar die je kunt stapelen. Op die manier heb je een reserve als vrienden op bezoek komen.

Ben je meer een lounge type en drink je alleen af en toe een wijntje buiten de deur? Doe het dan zonder tafel en stoelen. Veel fabrikanten bieden nu lage zitbanken voor buiten aan in een modulair systeem, zodat je zeker iets geschikts voor jouw balkon zult vinden.

Tip: plaats jouw lounge meubels aan de smalle kant van het balkon. Op die manier is de zithoek aan drie zijden omsloten en bijzonder gezellig. Een outdoor-tapijt, dikke kussens, gezellige buitenlampen en een kleine bijzettafel - klaar.

Voor al diegenen die graag luieren en buiten eten: multifunctionele meubels helpen daarbij. Een lichte fauteuil kan gemakkelijk van zijn oorspronkelijke plaats in de woonkamer naar het balkon worden verplaatst. En opklapbare meubels, zoals een klaptafel, maken buiten ruimte als je jouw hangmat wilt uitspreiden of een ligstoel wilt neerzetten tijdens de lunch. Stapelbare krukken zijn ook allrounders: ze bieden ruimte voor uw gasten als jullie samen eten en voor jouw benen als je wilt ontspannen

Stoelen voor kleine balkons

Wat balkonmeubels per se ruimtebesparend maakt

Meubels voor balkon & terras
Meubels voor balkon & terras

Klapmeubels staan hier op de voorgrond. Met hen kun je zowel buiten eten als loungen: de tafel en stoelen maken ruimte voor de ligstoel en andersom.

Nog praktischer dan klaptafels is de balkontafel. Het bestaat uit een tafelblad en een beugel die aan de borstwering wordt verankerd. Als het nodig is, kun je het gewoon opvouwen. Anders maakt het zichzelf mooi slank.

Stapelbare stoelen besparen ook ruimte. En barmeubels: met een oppervlakte van vaak slechts 60 x 60 cm zijn tafels uiterst klein. Bovendien kunnen barkrukken meestal gemakkelijk onder het tafelblad worden geschoven wanneer je ze niet gebruikt.

Maar pas op: je zit erg hoog op de barmeubels. Op de tiende verdieping naast een erg lage balkonborstwering is niet de ideale oplossing. Anders zijn barmeubels bijzonder geschikt als klein balkonmeubels.

Welk materiaal, als het gegarandeerd weerbestendig moet zijn?

Het slechte nieuws vooraf: er bestaat geen materiaal dat regen, zon, storm, vorst en sneeuw jarenlang zonder schade overleeft. Punt uit.

Alle outdoor-meubels moeten in de winter absoluut droog worden opgeslagen, of op zijn minst worden afgedekt met een dekzeil. Weerbestendig betekent gewoon dat meubels (niet de gestoffeerde kussens) in de zomer buiten kunnen blijven staan zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over schade aan het materiaal. De beste weerbestendige materialen voor outdoor-meubels:

  • Ijzer, aluminium, staal

  • Thermoplastische kunststoffen (polycarbonaten), polyrotan

  • Tropisch hardhout: teak, acacia, bangkirai - let op het FSC-keurmerk!

Helaas is het zo dat hoe duurzamer de weerbestendige materialen zijn, hoe duurder ze zijn. Maar het is de moeite waard om diep in de buidel te grijpen als je echt wilt dat jouw balkonmeubels lang meegaat.

Mooie tuinbanken

Welke meubels, als het vooral gezellig moet zijn?

Kussens, bloemen en dekens voor het balkon
Kussens, planten en dekens voor het balkon
Kussens, bloemen en lampen voor het balkon

Voor een woonkamer flair op jouw balkon zorgen gezellige lounge meubels die ook binnenshuis kunnen staan: lage modulaire banken met dikke stoffering en gezellige kussens. Vullingen zoals QuickDryFoam zijn nu beschikbaar die snel drogen en ook beschermen tegen schimmel en zwam.

Zoek ook naar weerbestendige stoffen die bestand zijn tegen een regenbuitje, zodat je niet elke keer naar buiten hoeft te rennen als het miezert

Naast lounge meubels zijn hangmatten of hangstoelen ook supergezellig. Je kunt ze kopen met een bijpassend frame of ze eenvoudig bevestigen aan de balkonreling en een vaste haak aan de muur.

Het voordeel: hangmatten en hangstoelen zorgen meteen voor een vakantiegevoel, zijn heel klein op te bergen en maken in een handomdraai ruimte vrij als je op jouw balkon wilt eten.

Welk hout is geschikt voor balkonmeubels

Loungestoelen voor de outdoor-ruimte
Hangstoelen voor de outdoor-ruimte

In het algemeen geldt: hoe harder het hout, hoe weerbestendiger en beter geschikt voor gebruik buitenshuis. Tropische hardhoutsoorten zoals teak, bangkirai en acacia staan ver vooraan. Let bij het kopen op het FSC-keurmerk, dat bevestigt dat het hout afkomstig is van duurzame bosbouw.

Als je de voorkeur geeft aan lokaal hout, kun je het beste meubels van eiken- of larikshout kiezen, omdat die veel harder zijn dan spar- of grenenhout.

Belangrijk: een goede impregnering of vernis. Omdat onze bossen de natuurlijke beschermlaag van hun tropische verwanten missen.

Hoe verzorg ik houten balkonmeubels, welke olie is het beste?

Outdoor-meubels van hout moeten een- of tweemaal per jaar worden behandeld. Speciale harde oliën die diep in de vezels doordringen en ze harden, zijn het meest geschikt. Hierdoor ontstaat een oppervlakte dat bestand is tegen vocht, vuil, schimmel en zwammen.

Don't: gebruik spijsolie zoals olijfolie of raapolie. Deze oliën harden niet uit en maken de houtvezels permanent zacht. Ze gaan uiteindelijk ook ranzig ruiken.

Als jouw houten meubels al geglazuurd of gelakt zijn, kun je het beste dit type afdichtmiddel gebruiken. Schuur het hout gewoon een beetje op met fijnkorrelig schuurpapier, zodat de nieuwe verf beter hecht. Als de verf echter al over een groot oppervlakte afbladdert, zul je een schuurmachine of veel doorzettingsvermogen moeten gebruiken om de oude verf eraf te schuren. Anders ontstaan er lelijke vlekken.

Conclusie

Zelfs op het kleinste balkon kunt je het jezelf comfortabel maken met het juiste hulpmiddelen. Uitklapbare tafels en stoelen kunnen snel worden opgezet en voor de winter in de kelder worden opgeborgen. Planten, lantaarns, outdoor-tapijten, gordijnen of een balkonvloer dragen bij tot de gezelligheid. Opdat jouw kleine balkon echter niet snel te druk lijkt, beperk je je tot een paar decoratieve voorwerpen, zoals lantaarns of lichtketens die aan de muren kunnen worden bevestigd.

In ieder geval wensen wij je veel plezier!

Balkonmeubels voor kleine balkons