Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Eettafels voor 10 personen: de juiste maat voor ronde en lange tafels

Weinig dingen zijn zo gezellig als eten met familie en vrienden in een grote groep. We laten zien hoeveel ruimte je echt nodig hebt voor 10 personen.

Hoekig eettafels voor maximaal 10 personen

Hoe groot moet een rechthoekige tafel voor 10 personen zijn?

Minstens 240 centimeter lang en 100 centimeter breed. Op deze grootte kunnen vier personen comfortabel naast elkaar zitten aan elke kant en kan er ook iemand aan de hoofdeinden zitten. Een grotere tafel biedt meer ruimte om te eten en ook meer plaats voor kommen en potten - maar het zal moeilijk zijn dwars over de tafel een gesprek te voeren.

De juiste diameter voor een ronde tafel

Om met vier personen ontspannen samen te kunnen eten, heb je een rond tafelblad met een diameter van 100 centimeter nodig. Per persoon moet ten minste 10 centimeter worden toegevoegd, wat overeenkomt met een diameter van 160 centimeter voor tien personen. Zo een tafel neemt niet alleen veel plaats in, maar verhindert ook waar ronde tafels eigenlijk voor staan: interessante gesprekken van alle gasten kriskras over het tafelblad.

Daarom geld: ronde tafels zijn niet geschikt voor grote bijeenkomsten. De reden: hoe groter de tafel, hoe groter de afstand tussen de mensen die tegenover elkaar zitten en die op een gegeven moment alleen nog maar kunnen communiceren door te schreeuwen. De slimme oplossing: een kleine ronde tafel voor dagelijks gebruik met uitschuifblad voor grotere feesten. De verlengstukken veranderen de vorm van de tafel van rond in ovaal, zodat iedereen goed kan babbelen.

Kommen en flessen zijn ook goed te bewaren op een serveerwagen.

Hoeveel ruimte heb je nodig per persoon aan de eettafel?

 Eettafels voor vele gasten in talrijke stijlen
Eettafels voor vele gasten in talrijke stijlen

Normaal gesproken gaat men uit van 60 centimeter breedte en 40 centimeter diepte per zitplaats aan de eettafel. In het midden van de eettafel moet er 20 centimeter extra ruimte zijn voor kommen, potten of manden. Vervolgens tel je de diepte van de eetkamerstoel bij deze tafelafmeting op en voegt daar nog eens 30 centimeter aan toe - voor voldoende bewegingsvrijheid bij het opstaan.

Wat de hoogte van de tafel betreft: er is geen standaard. Gewoonlijk is de bovenrand tussen 75 en 78 centimeter hoog. De exacte afmetingen worden belangrijk als je al stoelen heeft. Want: er moet een verschil van 30 centimeter tussen de zithoogte en de bovenrand van de tafel zijn. Je moet er ook voor zorgen dat er genoeg beenruimte is. De afstand tussen de vloer en de onderrand van het tafelblad moet groot genoeg zijn, zodat jouw benen comfortabel onder de tafel passen op de gekozen stoelhoogte.

De juiste eetkamerstoelen voor jouw eettafel

De voor- en nadelen van een uitschuifbare tafel

Een grote tafel waar normaal maar twee mensen aan kunnen zitten, ziet er vreemd leeg uit. Dus als je maar een paar keer plaats nodig hebt voor tien personen, is een uitschuifbare tafel de oplossing. Je kunt kiezen tussen verschillende verlengsystemen:

Uitschuifbaar middengedeelte en inlegplaten:

Als je de tafel aan de uiteinden uit elkaar trekt, verschijnen er frames of rails. Hierop worden extra platen gemonteerd die los in de tafel worden opgeborgen. Nadeel: Het uitschuifblad moet door twee personen tegelijk worden bediend.

Butterflysysteem:

Ook hier zijn de voorkanten uit elkaar getrokken. De permanent geïnstalleerde panelen worden met behulp van een speciaal mechanisme uitgeklapt. Nadeel: Het uitschuifblad moet meestal door twee personen tegelijk worden bediend.

Synchroon systeem:

Ideaal voor mensen die alleen wonen, want er hoeft maar aan één kant van de tafel getrokken te worden. Het mechanisme zorgt ervoor dat beide uiteinden naar buiten schuiven, waardoor in het midden een extra topje vrijkomt, dat naar boven wordt geklapt zoals bij de butterfly verlenging. Nadeel: werkt alleen met kolomtafels met een centrale poot.

Uitschuifbaar hoofdeinde en inlegplaten:

Aan elk uiteinde zijn er twee frames waarop het bovenste tafelblad rust. Als je eerst aan de ene kant en dan aan de andere kant van de onderste extra plaat trekt, valt de bovenste plaat naar beneden. Om de tafel te verkleinen, moet het grote tafelblad iets worden opgetild, zodat de extrabladen eronder kunnen worden geschoven. Nadeel: Veroorzaakt snel gekneusde vingers.

Verlengend tafelblad:

Strikt genomen is dit geen uitschuifbare tafel, maar een uitbreidbare tafel, omdat aan de hoofdeinden van de tafel extra aanbouwbladen worden bevestigd. Nadeel: De extra tafelbladen moeten apart worden opgeborgen.

Overzicht van uitschuifbare tafels

Hoe plaats je een grote eettafel?

Heel duidelijk: vrij in de kamer. Aan een tafel voor tien personen is het een komen en gaan, waarvoor iedereen voldoende ruimte nodig heeft. Bovendien lijkt het vreemd als je zo een geëxponeerd meubelstuk tegen de muur probeert te zetten om ruimte te besparen. Daarbij zijn de zitplaatsen die je verliest, niet overweegt. 

Als je een kamer van de juiste afmetingen hebt voor jouw eettafel, maar geen balzaal, geldt de regel: optisch klein sjoemelen. Kies een tafel met slanke poten en een dun tafelblad. Metalen stoelen zorgen er ook voor dat het geheel er niet te volumineus uitziet. Nog beter: doorzichtige kunststof stoelen. Ze maken zichzelf vrijwel onzichtbaar.

De meest populaire eettafels