Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Tips voor het kopen van een matras

Wij leggen de verschillen uit tussen koudschuim matrassen en visco-elastische matrassen en zeggen wat de hardheidsgraad, het soortelijk gewicht en de compressiehardheid zeggen over de kwaliteit.

Comfortabel bed met kussen

Verschillen tussen matrassen met verenkern

Verenkernmatrassen worden als bijzonder ademend beschouwd door de holtes tussen de veren. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen die 's nachts veel zweten of graag koel slapen. Zowel rug- als zij- of buikslapers kunnen goed met dit type matras overweg.

Een bonnell-verenkernmatras bestaat uit een schuimvulling die een kern van getailleerde spiraalveren omsluit. Door het lage aantal veren is hij bijzonder geschikt voor mensen met een laag gewicht. Het is licht en goedkoop, maar heeft de neiging veel rond te stuiteren en steunt het lichaam niet op specifieke punten. Het is ook niet goed geschikt voor verstelbare lattenbodems.

Pocketveringmatrassen daarentegen hebben veel meer stalen veren die ook in kleine stoffen zakjes zijn genaaid om piepen te voorkomen. Ze zijn van betere kwaliteit dan de bonnell-verenkernmatrassen. Door de verschillende hoeveelheid en dikte van de veren in elke pocket kan de matras worden onderverdeeld in negen ligzones, waardoor het lichaam gericht wordt ondersteund.

De vatvormige pocketveringmatrassen hebben speciaal ontworpen stalen veren die in het midden een uitstulping hebben. Door deze bolle vorm passen ze zich in de verschillende ligzones nog beter aan het lichaam aan, zodat de wervelkolom en het lendengebied optimaal worden ondersteund. Ze worden beschouwd als de hoogste kwaliteit van alle verenkernmatrassen.

Lagen van de verenkernmatras

Verenkernmatras op meubelo.nl

De voordelen van een latexmatras

Latex is een vloeistof die wordt gewonnen uit de rubberboom. Bij verhitting stolt het tot een rubber dat wordt gebruikt bij de productie van matrassen. Tegenwoordig wordt latex echter ook synthetisch geproduceerd en veel matrassen bestaan uit een mengsel van beide soorten. Het volgende geldt: hoe hoger het aandeel natuurrubber, hoe punt elastischer latexmatrassen worden. Ze ondersteunen het lichaam ook beter.

Over het algemeen zijn latexmatrassen bijzonder geschikt voor mensen met een allergie, omdat stof en mijten zich er nauwelijks in kunnen nestelen. Ze zijn ook volledig ruisvrij en geschikt voor alle slaaphoudingen.

Doorsnede van een latexmatras

Latexmatrassen op meubelo.nl

Koudschuimmatrassen bieden een hoge puntelasticiteit

Doorsnede van een koudschuim matras

Koudschuimmatrassen passen zich bijzonder goed aan het lichaam aan. Zwaardere delen zoals schouders of heupen kunnen gemakkelijk in het schuim wegzakken, de rest van het lichaam wordt ondersteund. Zo ligt de wervelkolom in een ergonomisch gunstige positie, wat de reden is waarom koudschuimmatrassen vaak de voorkeur genieten van mensen met rugproblemen. Onrustige slapers profiteren ook van deze hoge puntelasticiteit.

Aangezien de hoes van de koudschuimmatras gewoonlijk afneembaar is en in de wasmachine kan worden gereinigd, wordt hij als ideaal beschouwd voor mensen met een allergie. Door zijn hoge thermische isolatie is hij ook bijzonder geschikt voor mensen die het 's nachts snel koud hebben. Koudschuimmatrassen hebben echter vaak een onaangename geur in het begin als gevolg van het fabricageproces. Dit is vervelend, maar niet schadelijk voor de gezondheid en verdwijnt na een tijdje.

Koudschuim matrassen op meubelo.nl

Futon matrassen - slapen op natuurlijke materialen

Een echt futon matras is meestal alleen verkrijgbaar in tweepersoonsformaat, omdat de vele natuurlijke materialen niet op een andere manier verwerkt kunnen worden. Dit type matras wordt beschouwd als bijzonder stevig en stabiel. Je zakt niet in, en je stuitert of schommelt niet als je ligt. Het zal echter even duren voor je aan een futon matras gewend bent - vooral als je eerder op een ander soort matras hebt geslapen.

Futon matrassen zijn opgebouwd uit verschillende lagen van verschillende natuurlijke materialen. Daardoor kunnen ze tot 14 kilo per vierkante meter wegen. De kern van de meeste futon matrassen is gemaakt van natuurlatex, dat voor elasticiteit zorgt. Paardenhaar of kokos omhult deze kern en transporteert vocht naar de buitenkant. Als hygiënisch filter volgen lagen katoen en zuiver scheerwol, die zowel reinigen als vocht absorberen. Bij futon matrassen van hoge kwaliteit worden alle materialen niet aan elkaar gelijmd, maar slechts op enkele punten geniet. Op die manier blijven ze doorlatend en elastisch.

Het belangrijkste bij futon matrassen is dat ze regelmatig worden gelucht, wat niet gemakkelijk is gezien hun gewicht. Zij belonen dit echter met een duurzaamheid tot 15 jaar of langer. Bovendien zijn futon matrassen bijzonder luchtdoorlatend dankzij hun natuurlijke materialen.

Ademend futon matras

Futon matrassen op meubelon.nl

Visco-elastische matrassen passen zich aan het lichaam aan

Visco-elastische matrassen bestaan uit een speciaal polymeerschuim binnenin, dat oorspronkelijk door de NASA werd ontwikkeld. Dit memory-foam geeft al mee bij licht gewicht en genereert geen tegendruk. Gevoelige delen van het lichaam worden zo optimaal ontlast, vandaar dat dit type matras vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt. Het zou verlichting moeten brengen bij doorligwonden, maar ook bij de wervelkolom, de gewrichten of de tussenwervelschijven.

Door gewicht en warmte zak je diep weg in een visco-elastisch matras. Het memory-foam heeft echter een hele tijd nodig om zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen. Dit betekent dat de kuil van een liggende positie niet onmiddellijk verdwijnt wanneer je jezelf omdraait. Een visco-elastisch matras is daarom niet geschikt voor zeer onrustige slapers.

Bovendien reageert het thermo-elastische schuim op warmte. Hoe koeler het in de kamer is, hoe harder de matras wordt. Bovendien houdt het memory-foam zelf ook warmte vast, waardoor visco-elastische matrassen het meest geschikt zijn voor mensen die het 's nachts snel koud hebben.

Visco-schuim is erg duur. Daarom wordt het nu vaak gelast op een laag koudschuim om de kostenlaag te houden. Op die manier krijgt de matras ook meer stabiliteit in het onderste gedeelte, zodat hij ook met gewone lattenbodems kan worden gebruikt.

Binnenkant van een visco-elastisch matras

Visco-elastisch matras op meubelo.nl

Herkennen van de kwaliteit van een matras

De kwaliteit van een matras wordt enerzijds bepaald door het soortelijk gewicht (SG). Het is een maatstaf voor de hoeveelheid van de elementaire grondstof die bij de vervaardiging van de matras is verwerkt. Het volgende geldt: hoe hoger, hoe beter. De SG-waarde moet echter ten minste 40 zijn.

De compressiehardheid geeft aan hoe draagkrachtig een matras is. Hoe hoger deze waarde, hoe groter de kans dat de matras na belasting zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Een hoge compressiehardheid van ongeveer 40 kPa is daarom meer geschikt voor mensen met een hoog gewicht, terwijl een waarde van ongeveer 30 kPa voldoende is voor lichtere mensen.

Bij elke matras zal het zonnebaden in de zomer ook de duurzaamheid verhogen. Je moet een matras ook enkele keren per jaar omdraaien - zowel in de lengte als in de breedte. Een matras zal zijn vorm in de loop der jaren alleen behouden als het voldoende wordt gelucht.

Toppers zijn ook nuttig. Zij ondersteunen zowel de hardheid als de puntelasticiteit van een matras en beschermen deze tegelijkertijd. Tegelijkertijd zijn ze veel gemakkelijker schoon te maken en minder duur om te vervangen.

Matras met kussen en deken

Matras topper op meubelo.nl

Hardheidsgraad

De hardheidsgraad van een matras wordt bepaald door de kern. Tot dusver bestaat er echter geen uniforme norm, zodat elke fabrikant zijn eigen classificaties gebruikt. Over het algemeen staat H1 voor een zeer zachte matras en H5 voor een zeer harde matras. Je kunt de voor jou juiste hardheid aflezen aan het feit dat jouw wervelkolom een horizontale lijn vormt wanneer je op je zij ligt. Bovendien mag je niet in een holle rug vallen als je op je rug ligt.

Verschillende hardheidsgraden van matrassen

Kies de juiste lattenbodem

Matrassen Lattenbodem

Experts twisten over hoe belangrijk een lattenbodem is voor de kwaliteit van liggen en slapen. Sommigen menen dat een eenvoudige houten lattenbodem voldoende is. Anderen pleiten voor een lattenbodem die aan de matras is aangepast.

Als de matras vijf ligzones heeft, moet de lattenbodem evenveel zones hebben. Alleen op die manier ondersteunt de vering van de lattenbodem de verschillende delen van de matras optimaal.

Bij een schuim matras mogen de spleten tussen de latten niet meer dan drie tot vier centimeter bedragen, anders drukken ze in het schuim en veroorzaken ze blijvende schade aan de matras. In het algemeen geldt: hoe meer latten, hoe nauwkeuriger een lattenbodem op druk kan reageren. Een goed model heeft ten minste 25 tot 30 latten, afhankelijk van de lengte.

Heb je liever twee afzonderlijke matrassen of één grote in een gedeeld bed? Natuurlijk, dit is een kwestie van smaak. Maar met twee matrassen kunnen verschillende hardheidsgraden of zelfs verschillende types worden gekozen, zodat aan geheel verschillende eisen kan worden voldaan. De vervelende bezoekersspleet kan nog steeds vermeden worden: lattenbodems met ondervering zonder rand stoten tegen elkaar aan zonder spleten. Als je jouw matras vervolgens afdekt met een molton-laag of een topper op de matras legt, voelen twee matrassen bijna aan als één.

Lattenbodems op meubelo.nl

In één oogopslag: de juiste matras

  • Verenkernmatrassen worden onderverdeeld in bonnell-, pocket- en vatpocketveringmatrassen.

  • Ben je allergisch? Een latexmatras houdt stof en mijten weg.

  • Koudschuim matrassen genieten vaak de voorkeur van mensen met rugproblemen.

  • De natuurlijke materialen van een futon matras maken het bijzonder ademend.

  • Visco-elastische matrassen creëren geen tegendruk en ontlasten gevoelige delen van het lichaam.

  • Je kunt de kwaliteit van een matras aflezen aan de dichtheid en de compressiehardheid.

  • De hardheidsgraden variëren van H1 (zeer zacht) tot H5 (zeer hard).