Net als muurkleuren hebben ook lichtkleuren en lichttemperatuur een invloed op ons organisme. De temperatuur, die wordt gemeten in Kelvin, vertegenwoordigt de witte component in het licht voor mensen. Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe witter het licht wordt waargenomen. Afhankelijk van het gebied waarin het licht wordt gebruikt, varieert de temperatuur daarom van ongeveer 2700 Kelvin (warm wit) tot ongeveer 8000 Kelvin (sterke blauwzweem).
Voor eetkamerverlichting moet je een gezellige tint kiezen die aan de onderkant van de schaal ligt, d.w.z. rond 2.700 tot 3.000 Kelvin. Dit is bijzonder vleiend op hout en creëert, met zijn gele tint, een zeer warme, gezellige sfeer. Want o ja: het licht heeft zelfs invloed op onze smaakpapillen! Aangezien het menselijk oog daglicht van nature als mooi beschouwt, kan voedsel dat bij kunstlicht wordt geserveerd er plotseling flauw uitzien. Om dit te voorkomen moet je niet alleen letten op de Kelvin-waarde, maar ook op de eenheden lux (verlichtingssterkte) en RA (kleurweergave). In feite ziet hij er bijzonder lekker uit bij de helderst mogelijke verlichting tussen 200-400 lux en de nauwkeurigst mogelijke kleurweergave, d.w.z. RA >90.
Als je jouw eettafel multifunctioneel wilt gebruiken of de sfeer wilt veranderen met licht, is een dimmer ook een goed idee. Maar pas op, niet alle lichtbronnen zijn hiermee compatibel. Vooral LED's en spaarlampen zijn in de standaarduitvoering moeilijk te dimmen of geven een onaantrekkelijk wit licht. Het is daarom van essentieel belang de instructies van de fabrikant te lezen.
Ook de lumenwaarde, d.w.z. de helderheid van de lichtbron, is de moeite van het lezen waard. Aangezien de steak op de plaat zichtbaar moet zijn en niet alleen zichtbaar, moet je bijvoorbeeld een spaarlamp kopen met 630 lumen (11 watt) of 850 lumen (15 watt) of LED's met 470 lumen (40 watt) of 806 lumen (60 watt). Met een dimbaar versie kun je de lichtsterkte zelf regelen. De dunne lijn tussen saai en gezellig is soms niet zo gemakkelijk te vinden. Kies in geval van twijfel voor een iets feller licht aan het begin en dim het licht wanneer de maaltijd overgaat in een gezellig samenzijn.