Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Optimale verlichting boven de eettafel

Eettafelverlichting moet flexibel, dimbaar en in hoogte verstelbaar zijn, of je nu zit, eet of werkt aan de eettafel.

Hanglamp met verschillende lampenkappen boven de eettafel

Welke lamp past bij welke tafel?

Hanglamp met drie lampen in industrial-stijl boven de eettafel

Licht is licht, welke vorm het ook heeft? Fout. Om de eettafel optimaal te verlichten, moet je jezelf laten leiden door de vorm. Dit betekent niet dat je alleen ronde hanglampen boven een ronde tafel moet hangen. De vorm van jouw lampen moet veeleer de vorm van de tafel volgen. Hoe groter de tafel, hoe meer lichtbronnen je nodig hebt om hem correct te verlichten. Voor rechthoekige tafels moeten de lampen dienovereenkomstig achter elkaar worden geplaatst, voor ronde tafels rond of gecentreerd.

Als je een eettafel hebt die kan worden verlengd, zijn flexibele systemen die op dezelfde manier kunnen worden verlengd als het meubel een goed idee. Zo hoef je bijvoorbeeld bij de volgende familiebijeenkomst niet letterlijk in het donker te zoeken wie er aan het eind van de tafel zit.

In het algemeen mag je jouw eetkamer of keukenhoek niet uit het oog verliezen wanneer je de grootte van jouw nieuwe eettafellamp overweegt. Kleine, delicate lampen van mat glas of een kleurrijke, doorzichtige kunststof kap, in groepen gerangschikt, zorgen voor dynamiek, maar verzwaren je net niet. Grote hanglampen die eruitzien als sculpturale vormen, komen daarentegen pas volledig tot hun recht in een grote kameren aan een toepasselijk lange eettafel. Ze kunnen ook helpen om de eethoek visueel te definiëren, zodat hij niet verloren lijkt in de kamer.

Stilistisch gezien kun je jezelf helemaal uitleven met de verschillende eettafellampen die worden aangeboden. Het is een goed idee om lampen te kopen die bij jouw eigen inrichtingsstijl passen. Momenteel zijn vooral hanglampen in industrial design populair, maar ook in het landhuis of Scandi-chic, rotanlampen of lampenkappen met linnen overtrek naar de eetkamer.

De mooiste hanglampen voor jouw huis

De juiste montage: hoe het licht optimaal valt

Dus nu heb je je mooie nieuwe lamp gekocht en sta je voor de volgende belangrijke vraag: hoe hoog moet een eettafellamp eigenlijk hangen?

Opdat ze niet te hoog hangt en men onwillekeurig van onderen in de lamp moet kijken, noch zo laag dat bezoekers er hun hoofd aan stoten, moet de eettafelverlichting ongeveer 60 cm boven het tafelblad worden gemonteerd. Op die manier kunnen de mensen elkaar duidelijk zien enerzijds en kan de lamp nog steeds haar werk doen en de tafel in alle hoeken goed verlichten anderzijds. Als er echter bijzonder lange mensen in een huishouden wonen, mogen de lampen uiteraard hoger worden opgehangen. Het belangrijkste is dat de lamp en de tafel nog steeds als één geheel worden gezien.

Tip: als je de eettafel multifunctioneel wilt gebruiken, bijvoorbeeld om aan te werken of huiswerk te maken, kun je het beste een verstelbare hanglamp met dimmer aanschaffen. De afstand tot het tafelblad zou dan te groot zijn voor geconcentreerd werk.

Tip II: let er bij de aankoop op dat je een niet-verblindend model koopt, d.w.z. een model dat een reflector, een kap of iets dergelijks heeft en dus geen vrij zicht op de lamp geeft. Dit is vooral belangrijk als je een eettafel hebt met een reflecterend oppervlak zoals glas of een hoogglanzend blad dat licht weerkaatst. In het ergste geval zal het van boven en van onderen tegelijk verblinden.

Glanzende hanglampen boven de versierde eettafel

Diffuus of gericht licht boven de eettafel

De keuze van de lampenkap beïnvloedt ook de lichtval. Het beste voorbeeld hiervan zijn de trendy werkplaatslampen, die een grote, metalen kap hebben of ondoorzichtig zijn.

De lichtbundels zijn dus rechtstreeks naar beneden gericht, in lichtkegels die afhankelijk zijn van de afstand tot het tafelblad. Zo wordt slechts een bepaald gedeelte van het tafelblad verlicht, wat een spannend effect kan creëren. De situatie is anders bij semi-transparante lampen van hout, papier of kunststof.

Deze lampen stralen licht uit in de ruimte door hun vorm of door de fijnheid van het materiaal. Dit heeft meestal een zeer zacht en gezellig effect.

Mooie lampenkappen voor elke woonstijl

Prachtige sfeer met verschillende lichtbronnen

In de eetkamer geldt dezelfde regel als in andere kamers: een mooie sfeer wordt gecreëerd met ten minste drie lichtbronnen, één achtergrondverlichting en één accent- en één taakverlichting.

Dus als de eetkamerlamp - meestal een hanglamp - zeer sterk op het tafelblad gericht is, kun je dit compenseren met een passende achtergrondverlichting, bijvoorbeeld een plafondlamp. Naast een hanglamp en een dimbaar plafondschijnwerper kunnen ook kleine tafellampen op dressoirs of in de vensterbank bijdragen tot de gezellige sfeer.

En natuurlijk, een traditionele lichtbron gaat altijd: kaarsen. Ze creëren op elk moment een huiselijke sfeer.

Tafellampen voor sfeerverlichting

Hoe lichtkleuren en -helderheid ons beïnvloeden

Gloeilampen die aan het plafond hangen

Net als muurkleuren hebben ook lichtkleuren en lichttemperatuur een invloed op ons organisme. De temperatuur, die wordt gemeten in Kelvin, vertegenwoordigt de witte component in het licht voor mensen. Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe witter het licht wordt waargenomen. Afhankelijk van het gebied waarin het licht wordt gebruikt, varieert de temperatuur daarom van ongeveer 2700 Kelvin (warm wit) tot ongeveer 8000 Kelvin (sterke blauwzweem).

Voor eetkamerverlichting moet je een gezellige tint kiezen die aan de onderkant van de schaal ligt, d.w.z. rond 2.700 tot 3.000 Kelvin. Dit is bijzonder vleiend op hout en creëert, met zijn gele tint, een zeer warme, gezellige sfeer. Want o ja: het licht heeft zelfs invloed op onze smaakpapillen! Aangezien het menselijk oog daglicht van nature als mooi beschouwt, kan voedsel dat bij kunstlicht wordt geserveerd er plotseling flauw uitzien. Om dit te voorkomen moet je niet alleen letten op de Kelvin-waarde, maar ook op de eenheden lux (verlichtingssterkte) en RA (kleurweergave). In feite ziet hij er bijzonder lekker uit bij de helderst mogelijke verlichting tussen 200-400 lux en de nauwkeurigst mogelijke kleurweergave, d.w.z. RA >90.

Als je jouw eettafel multifunctioneel wilt gebruiken of de sfeer wilt veranderen met licht, is een dimmer ook een goed idee. Maar pas op, niet alle lichtbronnen zijn hiermee compatibel. Vooral LED's en spaarlampen zijn in de standaarduitvoering moeilijk te dimmen of geven een onaantrekkelijk wit licht. Het is daarom van essentieel belang de instructies van de fabrikant te lezen.

Ook de lumenwaarde, d.w.z. de helderheid van de lichtbron, is de moeite van het lezen waard. Aangezien de steak op de plaat zichtbaar moet zijn en niet alleen zichtbaar, moet je bijvoorbeeld een spaarlamp kopen met 630 lumen (11 watt) of 850 lumen (15 watt) of LED's met 470 lumen (40 watt) of 806 lumen (60 watt). Met een dimbaar versie kun je de lichtsterkte zelf regelen. De dunne lijn tussen saai en gezellig is soms niet zo gemakkelijk te vinden. Kies in geval van twijfel voor een iets feller licht aan het begin en dim het licht wanneer de maaltijd overgaat in een gezellig samenzijn.

Alternatieven voor de hanglamp boven de eettafel

De hanglamp is meestal de eerste keuze bij het plannen van de eetkamerverlichting. Soms is het echter niet geschikt omdat er een sterke helling van het dak is of een raam boven de eettafel, of gewoon omdat de stroomaansluiting ontbreekt. Dus wat kan er gedaan worden?

Wand- of staande lampen kunnen een alternatief zijn. Grote booglampen die de kop naar beneden kantelen, zijn verkrijgbaar met één of meerdere lichtbronnen en vaak zelfs als flexibel instelbare modellen waarmee ook een comfortabele ophanghoogte kan worden bereikt. Het enige wat een beetje lastig is, is de hals van de booglamp, die in het beste geval zo hangt dat hij het gezichtsveld van niemand belemmert. Zoek dus van meet af aan naar een zeer sierlijke hals, bij voorkeur in wit of chroom.

Als je helemaal geen hals wilt, kun je een wandlamp gebruiken zoals de Flos 265 (verkrijgbaar in wit en zwart). Hij heeft een flexibele arm die je naar behoefte kunt draaien en laten zakken. Ook de hoogte is hier belangrijk. Ook deze lamp mag niet op ooghoogte hangen, maar moet tegelijkertijd de tafel goed verlichten. Het beste is om het een beetje uit te proberen en vrienden het te laten proberen door verschillende hoogtes te testen.

Wandlampen voor optimale verlichting

Verlichte eetkamermeubels

Verlichte eetkamermeubels met led

Voor accentverlichting hoeft het niet altijd de klassieke tafellamp te zijn. Dankzij nieuwe verlichtingstechnologieën zoals LED's, die niet meer warm worden, kan omgevingslicht nu worden ingebouwd in meubels in kleine ruimtes. En designers doen dat maar al te graag.

LED-meubels zijn niet alleen verkrijgbaar als klassieke vitrinekasten, maar ook als bijzettafels en dressoirs. Zelfs tafels zijn geëlektrificeerd met indirect licht. In de meeste gevallen kun je zelfs met één druk op de knop de kleur aanpassen aan jouw stemming.

Volgens de fabrikant is het plezier van het kleurrijke licht bijna eindeloos. Een LED zal 20 tot 30 jaar mee te gaan. Dat is genoeg tijd tot de volgende installatie. En als er toch iets gebeurt, kun je bij veel meubels de techniek zelf vervangen of krijgt je van de verkoper garantie op vervanging van eventuele defecte lampen. Al met al is zo een kleurrijke blikvanger zeker een mooie aanvulling op de overige eetkamerverlichting.