Winkelen met een schoon geweten. Dat kan als je kiest voor duurzame meubels. Wij laten zien wat dat betekent en hoe mooi het eruit kan zien.
Het gaat om het behoud van hulpbronnen en het verstandig gebruik ervan, zodat de volgende generatie net als de huidige op de aarde kan leven. Dit geldt natuurlijk voor alle gebieden - van ecologie en economie tot sociale aspecten en de inrichting van je huis. Duurzaam betekent hier bijvoorbeeld dat alleen plaatselijke houtsoorten worden gebruikt, dat belang wordt gehecht aan recycleerbare materialen en eerlijke arbeidsomstandigheden, en dat wordt gekozen voor producten met een lange levensduur. In het algemeen moet de trend zich afwenden van blinde massaconsumptie en in de richting gaan van een bewuste inrichtingsstijl.
Wat kenmerkt een duurzaam product:
Het bestaat uit hernieuwbare grondstoffen
Het is vrij van schadelijke stoffen
Het hout afkomstig is van duurzame Europese bosbouw
Het heeft geen lange leveringsroutes achter de rug
De fabricage en verwerking van het product zijn duurzaam
Het is natuurlijk behandeld met glazuur, olie of was
Het kan veilig worden weggegooid
Zeker, hout is duurzaam, net als katoen, kurk, sisal, keramiek, glas of bamboe. Alle grondstoffen die teruggroeien of in de natuur voorkomen. Natuurlijk moeten zij onder eerlijke voorwaarden worden verwerkt en verhandeld. En ze mogen geen schadelijke stoffen bevatten. In de meeste gevallen is het kiezen van meubilair van hoge kwaliteit al een stap in de goede richting. Duurzaamheid is immers nog steeds de meest hulpbronbesparende inrichting.
Tip: Het is ecologischer dan nieuwe meubels te kopen als je goed bewaarde, tweedehands meubels koopt of oude schatten restaureert. Je kunt ook kiezen voor gerecycleerde meubelstoffen voor meubels en accessoires. Het voordeel: een individuele woning die zich onderscheidt van de massa.
Wat de duurzaamheid van hout betreft: illegaal gekapt tropisch hout dat de biodiversiteit van het oerwoud aantast, is natuurlijk niet duurzaam. Maar hoe zit het met gecertificeerd teak- of mahoniehout? Bijvoorbeeld met het zegel van de FSC (Forest Stewardship Council), dat relatief onschadelijk hout kenmerkt? Dit hout is meestal afkomstig van plantages, maar het groeit op plaatsen waar vroeger oerwoud was. Dus verdringen ze de oorspronkelijke vegetatie. Bovendien zijn er in veel landen altijd problemen met de toepassing van de strenge FSC-richtlijnen. Daarom geldt: lokaal hout is beter dan tropisch hout. Door af te zien van exotische houtsoorten, geef je een duidelijk signaal voor milieubescherming.
Helaas bestaat er nog steeds geen wettelijk bindende definitie voor duurzame producten. Het is derhalve aan de fabrikanten om te beslissen in hoeverre zij zich aan vrijwillige zelfregulering onderwerpen. Over het algemeen helpt het om te vragen. Vraag het aan de verkoper als je niet zeker bent over een product. Als je twijfelt, koop dan niet. Een aantal testzegels voor duurzame meubelen kan ook helpen:
- Blauwe Engel: test producten van productie tot gebruik tot verwijdering, onderscheidt producten met een beperkte uitstoot van verontreinigende stoffen, hout moet zoveel mogelijk afkomstig zijn van duurzame bosbouw.
- FSC (Forest Stewardship Council): een onafhankelijke non-profitorganisatie ter bevordering van verantwoord bosbeheer, die onder meer door Greenpeace, het WWF en de BUND wordt gesteund en garandeert dat hout afkomstig is uit bossen of plantages die op milieuvriendelijke, sociaal aanvaardbare en economisch levensvatbare wijze worden beheerd.
- Öko Control: kwaliteitskeurmerk van de aangesloten leden van de Europese Vereniging van Ecologische Meubelwinkels, test gestoffeerde meubelen o.a. op schadelijke stoffen, hoge ecologische standaard
- Eco Institut Label: internationaal bedrijf dat test of onder meer matrassen en beddengoed milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gezondheid zijn; de tests beginnen bij de winning van de grondstoffen, gaan door bij de productie, de verwerking en het gebruik, en eindigen bij de recycleerbaarheid.
Geen paniek. Je hoeft niet je hele leven te veranderen. Kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Als het om meubels en accessoires gaat, zorg er dan voor dat je weet hoe duurzaam het product werkelijk is. Gebruik bijvoorbeeld gerecycleerde meubelstoffen voor meubels en accessoires. En vraag jezelf af of je de nieuwe aankoop echt nodig hebt. Want het zevende dekbedovertrek, het derde servies en het twintigste bankkussen weglaten is natuurlijk bijzonder hulpbronnenvriendelijk.
Tip: gooi niet zomaar dingen weg die je beu bent en die in goede staat zijn. Wat dacht je van een rondje upcycling? Er zijn genoeg ideeën op het web te vinden over hoe je oude meubels kunt pimpen. Ook kan je dingen waar je genoeg van hebt weggeven aan vrienden of de sociale warenhuizen'. Of verkoop ze op een handelsplatform op het internet. Geef meubels en accessoires een kans op een tweede leven.
Een andere stap naar duurzaamheid is het besparen van elektriciteit. Kijk hoeveel apparaten op stand-by staan en schakel ze uit. En zet ze helemaal uit. Koppel ze los van het lichtnet of gebruik een stopcontact met een netschakelaar. Tip: Bouw je oude lampen geleidelijk om naar LED's. Ze zijn misschien wat duur in aanschaf, maar ze gaan zo lang mee dat je de extra kosten snel hebt terugverdiend.
Wat verwarming betreft: natuurlijk besparen nieuwe ramen, een goed geïsoleerd huis en een modern verwarmingssysteem energie. Maar bijna niemand kan zich dat veroorloven. Daarom: bespaar energie met kleine dingen, bijvoorbeeld door je huis goed te ventileren. Je moet ook aandacht besteden aan de energie-efficiëntieklasse van het volgende huishoudelijke apparaat dat je koopt: Hoe hoger de klasse, hoe zuiniger het toestel is met elektriciteit. Op de lange termijn, loont het. En je neemt een kleine duurzame stap in de goede richting.