Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Al enorm veel producten om te vergelijken. Nu tot wel 40% besparen!

Matrassen

28 van 785 producten gezien

De matras van je dromen

We brengen ongeveer een derde van ons leven in bed door en een goede nachtrust is voor ons allemaal van essentieel belang. Tijdens de slaap kan onze wervelkolom herstellen van de dagelijkse spanningen en verzamelen we energie voor de komende dag. De kwaliteit van onze slaap hangt af van vele factoren, maar behalve van onze slaapgewoonten, de lichtsterkte van de kamer, de hoeveelheid cafeïne die we overdag innemen en vele andere zaken, wordt ze ook in grote mate bepaald door de kwaliteit van de lattenbodem en vooral van de matras.

Verschillende soorten matrassen

Er zijn twee hoofdtypen conventionele matrassen: veermatrassen en schuimmatrassen:

Schuimmatrassen worden gekenmerkt door een hoge mate van aanpassingsvermogen en vormen zich naar je lichaamscontouren wanneer je gaat liggen. Door de hoge puntelasticiteit zakken zware lichaamsdelen in, terwijl lichte lichaamsdelen worden ondersteund. Dit bevordert een gezonde stand van de wervelkolom en voorkomt zo rugpijn. Schuimmatrassen zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen met rugklachten of een onrustig slaappatroon. Bekende vertegenwoordigers van de schuimmatras zijn de koudschuimmatras, de comfortschuimmatras en de viscoschuimmatras. Veermatrassen zijn de klassiekers onder de matrassen en worden vaak gebruikt in boxspringbedden. De kern bestaat uit spiraalveren met daaromheen een vulling en een buitenbekleding. Ze zijn zeer luchtdoorlatend en voeren vocht dus goed naar buiten af, wat voor een aangenaam slaapklimaat zorgt. Vooral voor degenen onder ons die 's nachts snel zweterig worden, is deze matras een geweldig alternatief. Ze zijn ook goed voor mensen die wat zwaarder zijn en/of liever op een harder oppervlak slapen. Tot de Veermatrassen behoren de pocketveringmatras of zakveermatras, de binnenveringmatras en de bonellveringmatras.

Welke matras is geschikt voor mij?

Welke matras voor jou het meest geschikt is, hangt van verschillende factoren af: Je gewicht, je favoriete slaaphouding, hoe warm je het hebt, evenals eventuele allergische klachten en eventuele rugklachten.

Gewicht

Je gewicht bepaalt welke hardheid je voor je matras moet kiezen. Lichte mensen kiezen best een zacht matras, terwijl zwaardere mensen beter een iets harder matras kiezen. Bij de keuze van de hardheid moet echter ook rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeur. Over de gewenste hardheid lopen de meningen vaak uiteen: sommige mensen geven de voorkeur aan een harder matras, anderen slapen beter op een zacht matras.

Slaaphouding

Ook de favoriete slaaphouding speelt een rol. Meestal wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen rugligging, zijligging en buikligging.

Rugslapers kiezen best een matras dat de nek en rug laat ontspannen en de druk op de ruggengraat verlicht. De matras moet hiervoor niet te zacht maar ook niet te hard zijn. Een matras met verschillende zones, elk met een variabele hardheid en een puntelastisch oppervlak, is bijzonder geschikt voor rugslapers. Buikslapers daarentegen hebben een stevige ondersteuning in het midden van het lichaam nodig om te voorkomen dat ze wegzakken in een holle rug en dat de lendenwervelkolom knikt. Ook hier zijn matrassen die niet te zacht en niet te hard zijn ideaal. De matras moet ook een stevige middenzone hebben.

De zijligging is de meest populaire slaaphouding. Deze slaaphouding is ook de gezondste van allemaal. De matras van een zijslaper moet in de schouderzone zo zacht mogelijk zijn, zodat de schouder ver genoeg kan wegzakken. In het gebied van het bekken en de heupen kan het echter wat steviger zijn. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom een rechte lijn vormt en optimaal kan ontspannen.

Eerst en vooral moet je natuurlijk een matras kiezen dat voor jou goed aanvoelt. Het is daarom raadzaam een matras uit te proberen. Natuurlijk kun je dit doen in een fysieke bedden- of matrassenwinkel. Maar veel online winkels bieden je nu ook de mogelijkheid om een matras te testen voor je hem koopt.

Warmtegevoel

Ben jij een van die mensen die het altijd koud heeft? Of ben je een van die mensen die in de zomer elke week hun beddengoed moeten verschonen omdat ze meteen beginnen te zweten in bed? De matras van je keuze moet in ieder geval aangepast zijn aan je persoonlijke gevoel van warmte. Binnenveringmatrassen hebben de neiging een verkoelend effect te hebben, terwijl schuimmatrassen bekend staan om hun goede warmteopslag.

Allergiematrassen

Helaas voelen huisstofmijten, die onaangenaam zijn voor mensen met een huisstofallergie, zich bijzonder thuis in onze matrassen. Als je een huisstofallergie hebt, moet je er dus op letten dat de matras een mijtdichte matrashoes heeft. Deze is ademend en moet altijd op maximaal 60 graden gewassen kunnen worden. Een koudschuimmatras is ook bijzonder geschikt voor mensen met een allergie omdat het een slaapklimaat creëert dat de verspreiding van huisstofmijt tegengaat. Het koudschuim matras is zeer ademend en stoot vocht goed af.

Rugklachten

Er zijn ook matrassen die geschikt zijn voor mensen met chronische rugproblemen. Deze worden nog meer dan gewone matrassen gekenmerkt door het feit dat zij de wervelkolom tijdens de slaap optimaal ontlasten. Bovendien spelen een verhoogde puntelasticiteit en een passende hardheidsgraad hierbij een belangrijke rol. De matras moet optimaal aan de respectieve lichaamsdelen zijn aangepast en zo een rugvriendelijke slaap garanderen.

Voor meer nuttige tips over matrassen, bekijk ons magazine artikel over dit onderwerp.