Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Meet en beheer je energieverbruik

Doe de energiecontrole met deze tool

Energie bespaaren met een online test

Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) schatte dat een Nederlands huishouden in het jaar 2022 gemiddeld 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur verbruikte. Jouw persoonlijke kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier of beter gezegd je energiecontract, en daarom kunnen er de komende jaren grote verschillen ontstaan.

Maar geen nood, met deze eenvoudige quiz van milieucentraal.nl kunt je in vijf stappen snel achterhalen hoe jouw persoonlijke energieverbruik zich verhoudt tot dat van andere vergelijkbare Nederlandse huishoudens.

Een voorbeeld: Je woont alleen in een nieuwe flat en verbruikt ongeveer 1000 kWh per jaar? Gefeliciteerd! Daarmee behoort je tot de 10% huishoudens in Nederland met het laagste elektriciteitsverbruik.

Als jouw vraag onder dezelfde omstandigheden echter meer dan 3000 kWh per jaar bedraagt, behoort je tot de 30% huishoudens met het hoogste elektriciteitsverbruik. Er is dus veel besparingspotentieel.

Goed om te weten: De apparaten met het hoogste verbruik in het huishouden zijn de koelkast (90 - 125 kWh per jaar), de wasmachine (1 kWh per wasbeurt), de vaatwasser (1 kWh per wasbeurt) en de droger (1,5 - 2 kWh per wasbeurt).

Elektriciteitsverbruik berekenen: slimme stopcontacten

Slim stopcontact

Om apparaten te identificeren die veel elektriciteit nodig hebben, kun je hun verbruik meten met slimme stopcontacten.

Slimme stekkers zijn al verkrijgbaar vanaf 10 euro. Je kunt ze zelfs gebruiken om oude elektrische apparaten aan en uit te zetten via een app of spraakbesturing. Dat is één functie. Als extra functie tonen goede smart plugs het stroomverbruik van het apparaat in real time en in de loop van de tijd. Dit geeft je een geweldig overzicht. Tip: Meet altijd het stroomverbruik over minstens een week en ook 's nachts. Zo kun je energievreters die op stand-by staan blootleggen.

Belangrijk: De smart plug moet compatibel zijn met het besturingssysteem van je mobiele telefoon. Bovendien moet het maximale vermogen van de stekker voldoende zijn voor het te testen apparaat. Plus: als je geen smart home-systeem hebt, heb je een stekker nodig die ook alleen werkt - meestal te herkennen aan het Plug'n'Play-label op de verpakking.

Elektriciteitsverbruik berekenen: Apps

Apps voor het meten van stroomverbruik

Je kunt apps voor het berekenen van de elektriciteitskosten voeden met het wattage en de gebruikstijden van je apparaten en zij zullen het respectieve verbruik en de kosten uitspuwen. Over een langere periode geeft dit een goed overzicht van wanneer het verbruik daalt, stagneert of stijgt. Sommige apps vergelijken je waarden ook met die van vergelijkbare huishoudens, zodat je meteen kunt zien waar je energie en geld zou kunnen besparen.

Tips voor energiebesparende apps:

  • ENGIE Energie NL

  • Electricity Consumption and Cost

  • Energiekosten rekenmachine

  • Electricity Cost Calculator

Electriciteitsverbruik berekenen: Energiekostenmeters en slimme meters

Energiekostenmeter met app

Als je het elektriciteitsverbruik van individuele apparaten heel precies wilt bepalen, kun je speciale energiekostenmeters proberen. Je kunt ze kopen voor ongeveer 20 euro. Zij zijn ook te leen bij vele consumentencentra of bij je elektriciteitsleverancier.

Energiekostenmeters werken vergelijkbaar met slimme stopcontacten, namelijk als een tussenstekker tussen het stopcontact en het te meten apparaat. Je kunt er het elektriciteitsverbruik in kWh, de elektriciteitskosten, het wattage (actief vermogen) van het apparaat en soms ook de CO2-uitstoot mee achterhalen.

En wat is de slimme meter die alle huishoudens waarschijnlijk ooit zullen krijgen? Het is een intelligent, digitaal meetsysteem dat het elektriciteitsverbruik van het hele huishouden in real time registreert, maar waarmee ook conclusies kunnen worden getrokken over het verbruik van individuele apparaten. Je ziet de verzamelde gegevens via een app - de verbruikscurve van je huishouden schiet dan omhoog zodra je de wasmachine start. Als je een fotovoltaïsch systeem hebt, kun je ook in real time zien hoeveel energie er wordt geproduceerd en hoeveel er wordt afgenomen.

Met deze kennis over het elektriciteitsverbruik kan een huishouden van vier personen na installatie van een slimme meter ongeveer 150 euro per jaar besparen. Goed om te weten: slimme meters zijn al verplicht als je meer dan 6000 kWh per jaar verbruikt, een PV-systeem gebruikt met een vermogen van 7 kWpiek of meer of een grootverbruiker zoals een warmtepomp hebt.