Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Energie besparen in de keuken

Zelfs als onze tips de wereld niet redden, zullen ze je wel helpen energie te besparen. Dat is goed voor het klimaat en je portemonnee.

Drie foto's van verschillende keukens

Elektriciteit besparen bij het koken

Een kookpot op een fornuis
Drie theepotten op een keukenplank

Het klinkt vaak kleinzielig, maar al met al besparen zelfs de kleinste veranderingen je energie - en geld. Zo verlengt koken in een open pan de kooktijd met het drievoudige. Door het deksel erop te doen, bespaar je ongeveer 45 euro per jaar en 100 kilo kooldioxide als je vijf keer per week kookt. Denk er ook aan om de hoeveelheid water die je nodig hebt vooraf in de waterkoker te verwarmen. Dit is veel sneller. Giet eerst het koude water in de pot en breng het dan over in de ketel. Zo verwarm je alleen de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Ook belangrijk: kies een kookplaat met een diameter die past bij de pot of pan.

Wat de oven betreft: zonder voorverwarmen kun je tot 20% energie besparen. Als je bovendien de oven ongeveer 10 minuten voor de aangegeven tijd uitschakelt en de restwarmte gebruikt, bespaar je nog meer. Goed om te weten: Boven- en onderwarmte gebruiken 15% meer elektriciteit dan convectiebakken.

De perfecte potten om te koken

Is het de moeite waard om oude apparaten weg te doen?

Een vaatwasser die op de energiezuinige stand staat
Een rode energiebesparende koelkast in een keuken

Natuurlijk zijn energiebesparende apparaten beter voor het milieu en je portemonnee. Maar apparaten vervangen die nog werken heeft meestal geen zin. De uitzondering is de koelkast. Een oud apparaat verbruikt ongeveer 250 KW per jaar, een nieuw slechts 65 KW. Dat is een verschil van ongeveer 50 euro op je elektriciteitsrekening. Zuinige toestellen zijn al verkrijgbaar vanaf 400 euro. De aankoop betaalt zichzelf snel terug. En het is meteen al beter voor het milieu.

Voor alle andere apparaten geldt: vervang nooit oude magnetrons, ovens, vaatwassers enz. door goedkope nieuwe. Pas als ze de geest geven, moet je ze vervangen door moderne apparaten met de hoogste energie-efficiëntieklasse A. Dit is de enige manier om geld te besparen en het klimaat op lange termijn te beschermen.

Energiebesparende tips voor je keuken

Een open koelkast met levensmiddelen
Een modern keukentje met een gootsteen
  • Laat voedsel altijd afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast.

  • Ontdooi de vriezer regelmatig - dikke ijslagen verhogen het energieverbruik tot 45%.

  • Stel de koelkast in op 7°C. Zelfs één graad minder verhoogt het elektriciteitsverbruik met ongeveer 6%.

  • Pas de grootte van de koelkast aan het huishouden aan. Een volle, kleine koelkast verbruikt minder elektriciteit dan een grote, lege koelkast. De richtlijn voor de grootte van de koelkast is 60 liter per persoon.

  • Plaats de koelkast niet naast het fornuis en/of de oven.

  • Kies altijd het Eco-programma voor de vaatwasser. Dit duurt iets langer, maar bespaart water en energie.

  • Moderne vaatwassers zijn zuiniger dan afwassen met de hand.

  • Schrijf een maand lang op welke levensmiddelen je het vaakst weggooit (beschimmelde zure room, droog brood, enz.). Je kunt er dan in de toekomst minder of kleinere hoeveelheden van kopen.

  • Plan eens per week een restje eten.