Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Thuis elektriciteit besparen

Energie besparen in huis met de juiste apparaten

Koelkast, wasmachine, televisie, enz. - onze huishoudens bestaan uit een veelheid van elektrische apparaten die soms meer en soms minder elektriciteit verbruiken. Vaak weten we niet eens welk energieverbruik onze individuele apparaten hebben en hoeveel elektriciteitskosten we daardoor jaarlijks betalen.

Om je eigen energiekosten te verlagen, geven we je nuttige tips die je bijna allemaal zonder veel moeite kunt uitvoeren. En het beste is dat je aan het eind van het jaar minder hebt betaald voor je elektriciteit en tegelijkertijd iets hebt gedaan voor ons milieu.

Wat de energieklassen betekenen

De energieklassen worden officieel EU-energielabels genoemd. Sinds maart 2021 is er een nieuwe stoplichtschaal die de energie-efficiëntie van een apparaat markeert van rood naar groen. Beste resultaat: een groene A. Slechtste resultaat: een rode G. De plusklassen zijn afgeschaft. Er is een QR-code toegevoegd, waarmee je meer informatie over het toestel kunt krijgen.

Deze nieuwe schaal geldt aanvankelijk voor vaatwasmachines, wasmachines, was-droogcombinaties, koelkasten en diepvriezers, televisies, beeldschermen, wijnbewaarkasten en lampen. Elektrische apparaten zoals drogers, stofzuigers en ovens krijgen waarschijnlijk vanaf 2024 nieuwe energielabels, en verwarmingstoestellen en airconditioners waarschijnlijk vanaf 2026.

Apparaatinstellingen op energie-efficiëntie A

Wat zijn de voordelen van de eco-instellingen op elektrische apparaten?

Vaatwasser wordt gebruikt in het eco-programma

Vooral afwasmachines en wasmachines hebben naast de standaardprogramma's een eco-instelling. Voordeel: je bespaart zowel elektriciteit als water. Nadeel: het duurt langer. Want: er wordt minder energie gebruikt om minder water op te warmen. Zodat de vaat en de was toch schoon worden, moeten de apparaten ze langer verwerken. Alleen dan kan het wasmiddel hetzelfde effect hebben als in het standaardprogramma. Dit betekent dat als je de eco-stand instelt op 60°, je apparaat in feite op een lagere temperatuur werkt. Maar de wasprestaties komen overeen met een 60° wasbeurt. Zo kan het energieverbruik bijna gehalveerd worden. Het is dus zowel voor het milieu als voor je portemonnee de moeite waard.

Energie besparen met de juiste verlichting

LED lamp wordt vervangen

Vooral als het donkere seizoen begint, moeten we naar onze verlichting kijken. Als je lampen nog steeds warm lopen, is het tijd om over te schakelen op LED. LED lampen kunnen het energieverbruik tot 90% verminderen, wat een positief effect heeft op de elektriciteitsrekening. Bovendien gaan LED's ongeveer 20.000 uur mee.

Wil je nog bewuster omgaan met je verlichting, dan zijn bewegingsmelders een goed alternatief. Vooral korte voetpaden zoals gangen of de voordeur kunnen alleen worden ingeschakeld wanneer ze nodig zijn, zodat niemand eraan hoeft te denken het licht weer uit te doen.

LED lampen voor elk huis

Eenvoudige tips om thuis elektriciteit te besparen

  • Laat apparaten niet op stand-by staan: Sluit je apparaten aan op een stopcontact met een uitknop, zodat je de stand-bystand van je apparaten met één klik kunt uitschakelen.

  • Klik hier voor tips om je kamer koel te houden zonder airconditioning: Je slaapkamer koel houden

  • Ventileer met tussenpozen in plaats van de ramen de hele tijd open te laten.

  • Ontlucht je verwarming regelmatig om de energievoorziening in balans te houden.

  • LED-lampen verminderen het energieverbruik tot 90%.

  • Zet de router thuis uit als je slaapt of op kantoor bent.

  • Neem een douche in plaats van een bad.

Een hand met een mobiele telefoon met de energieklassen en een gloeilamp. Een TV is wazig op de achtergrond.