Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Smart Home: energiekosten besparen door technologie

Veel mensen bedienen nu minstens één ding in hun huis via een app of afstandsbediening. We hebben het natuurlijk over smart homes. Maar het slimme huis kan meer doen dan ons alleen een reis naar de lichtschakelaar besparen. Soms bespaart het ons zelfs geld door onze energiekosten te verlagen. Hier leggen we uit hoe dat kan.

Je weet niet precies wat een smart home eigenlijk is? Lees dan zeker eerst ons magazine-artikel over " Hoe smart home werkt ".

Hoe helpt een smart home mij elektriciteit te besparen?

Vrouw bedient plafondlamp met tablet

Bij correct gebruik kan een Smart Home veel geld besparen! Intelligente verlichting biedt een bijzonder hoog besparingspotentieel. Slimme lampen zijn duurder in aanschaf, maar het zijn LED lampen. Zij hebben het voordeel dat zij gewoonlijk slechts 20% van de elektriciteit van een conventionele gloeilamp verbruiken. Ze gaan ook veel langer mee. De levensduur van een LED-lamp is in vergelijking ongeveer 10 keer langer.

Een ander voordeel van slimme verlichting is het gebruik van extra technische helpers. Als je in je smart home naast LED's ook dimmers en bewegingssensoren installeert, kun je nog meer energiekosten besparen. Dimmers voorkomen dat je lampen altijd op vol vermogen werken als dat niet nodig is. En met behulp van bewegingssensoren zit je nooit meer in het donker en vergeet je niet het licht achter je uit te doen. Je smart home regelt dit voor je na een vooraf bepaalde tijd.

Maar zelfs als je geen bewegingsmelders installeert, kan je smart home je ondersteunen. De intelligente technologie kan je ook op je werk vertellen of je vergeten bent het licht in de gang uit te schakelen. Die kennis alleen is misschien niet zo handig, maar met de juiste app kun je dat licht ook vanuit kantoor uitdoen.

Kan ik ook besparen op mijn verwarmingskosten?

Comfortabele temperatuur met één druk op de knop - het hele jaar door. En tegelijkertijd energie besparen. Dat is een van de kerncompetenties van de smart home.

Want: intelligente wand- of radiatorthermostaten coördineren hun verwarmingsgedrag, detecteren noodzakelijke aanpassingen per sensor, schakelen automatisch uit als er niemand thuis is en verwarmen energiebesparend zodra een bewoner het huis nadert. Je kunt natuurlijk altijd handmatig veranderingen aanbrengen als je het in de winter te koud krijgt.

In een smart home zijn de ramen via de centrale ook verbonden met de verwarming. Wanneer je ventileert, geven sensoren deze informatie door zodat de verwarmingsthermostaten zichzelf naar beneden regelen.

Rolluiken en jaloezieën kunnen ook worden aangesloten op een smart home. Ze houden de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten en helpen het energieverbruik aanzienlijk te verminderen, vooral in oude huizen met slecht geïsoleerde ramen. In de zomer vervangen ze de airconditioner. In de winter schakelen ze automatisch uit zodra een vooraf ingestelde buitentemperatuur wordt bereikt.

Vrouw installeert moderne thermostaat

Waar kan ik nog meer energie besparen?

Veel energievreters in onze huizen zijn zo duur omdat ze permanent draaien. In veel gevallen is stand-by echter niet eens nodig. Het is echter tijdrovend om elke ochtend de stekker uit de tv, het koffiezetapparaat en de router te trekken voordat je het huis verlaat. Ook hier maken slimme huizen het dagelijks leven gemakkelijker. Door middel van een slimme stekker die je ook in de stopcontacten steekt, kun je met één druk op de knop de hele stekkerdoos uitschakelen. Natuurlijk kunnen de instellingen ook hier worden aangepast, zodat dit automatisch gebeurt zodra je het huis verlaat.

Een ander belangrijk voordeel van een slimme woning is het toegenomen bewustzijn van het eigen elektriciteitsverbruik. Vaak weten we niet eens hoeveel elektriciteit we werkelijk gebruiken, toch?

Een slimme woning dicht deze kenniskloof tenminste gedeeltelijk. De systemen en apps helpen ons ons energieverbruik in de gaten te houden en energievreters te herkennen. Stekkers met geïntegreerde verbruiksindicatoren die tussen het eigenlijke apparaat en het stopcontact kunnen worden aangesloten, zijn ook nuttig.