Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Energiebesparing in het thuiskantoor

Van stekkerdozen tot kamerplanten en laptops - hier lees je hoe je je stroomrekening laag kunt houden.

Energiebespaaren in het thuiskantoor Header XS

De juiste apparatuur kiezen

Laptop op tafel

Over het algemeen verbruiken laptops minder energie dan desktop-pc's. Hun batterijen moeten immers zo lang mogelijk meegaan als ze onderweg zijn. Daarom ontwerpen fabrikanten ze bijzonder energie-efficiënt. Dus als je thuis geen megakrachtige computer nodig hebt, kun je met een kleine tablet de elektriciteitskosten effectief drukken.

Belangrijk: Zie niet af van een aparte stroomverbruikende monitor om nog meer energie te besparen. Vanuit ergonomisch oogpunt is een groot scherm heel zinvol.

Energie-efficiënt werken

Stekkerdoos

Zelfs als je in je thuiskantoor aan je computer werkt, kun je met kleine veranderingen energie besparen. Neem bijvoorbeeld de helderheid van het scherm: hoe donkerder het scherm, hoe minder energie het verbruikt. Probeer een lager helderheidsniveau te vinden waarmee je comfortabel kunt werken. Plus: Sluit altijd alle onnodige programma's en toepassingen terwijl je werkt, zodat ze op de achtergrond geen stroom verbruiken. Gebruik geen schermbeveiliging.En: Zet je camera zoveel mogelijk uit tijdens online conferenties. Dit bespaart niet alleen energie, maar vermindert ook je CO2-uitstoot van ongeveer 9,4 kg tot 377 g voor 15 vergaderingen van een uur per week.

Belangrijk: Laat computers en andere apparaten nooit in de energieverslindende stand-by-modus staan. De eenvoudigste manier om dit te doen is een stekkerdoos met een schakelaar. Met een druk op de knop kun je 's avonds de stroomtoevoer afsluiten. Tip: Vergeet de router niet. Met een timer kun je eenvoudig de bedrijfsuren instellen.

Gebruik van de juiste verlichting in het thuiskantoor

Hanglamp voor boven het bureau
Bureau met LED licht

Het allerbelangrijkst: Gebruik overal duurzame en energiebesparende LED-lichtbronnen met energie-efficiëntieklasse A. Dat is al een grote overwinning. Bovendien kun je lampen altijd uitschakelen zodra je de kamer verlaat. Klinkt eenvoudig, maar vereist eigenlijk een beetje sullige discipline. Tip: In ruimtes die zelden worden gebruikt, zoals de kelder of de garage, kan een bewegingsmelder met schemerschakelaar helpen. Voordeel: Het wordt pas actief als het donker wordt en schakelt zichzelf weer uit.

Bovendien moet je je bureau thuis zo inrichten dat je zo lang mogelijk bij daglicht kunt werken. Witte muren reflecteren ook licht en laten een kamer helderder lijken. Energiebesparende tip: Plaats meerdere kleine lampen in elke kamer naast de belangrijkste lichtbron. Het bespaart elektriciteit en zorgt voor een sfeervolle ambiance als je niet altijd de hele kamer maximaal verlicht.

Voor een goede kamertemperatuur zorgen

Bureau met zicht op de natuur

De ideale kamertemperatuur in een thuiskantoor ligt tussen 20 en 23 graden. Als het te warm wordt, stijgen niet alleen de verwarmingskosten, maar daalt ook de concentratie. Als je het bij deze temperaturen koud hebt, kun je beter dikke sokken, een donzig kleed onder je bureau of een knusse deken dragen in plaats van de verwarming hoger te zetten. Belangrijk: lucht de kamer regelmatig. Laat de ramen niet zomaar openstaan, dat bevordert de schimmelgroei. Open ze meerdere keren per dag gedurende 5-10 minuten helemaal. Dit verkwikt niet alleen de zintuigen, maar wisselt ook de lucht, wat een positief effect heeft op de binnentemperatuur.

Tip: Sluit altijd alle deuren tussen de kamers. Deze kleine maatregel kan jaarlijks tot 5% op de verwarmingskosten besparen. Plus: Verwen jezelf met een kamerplant voor een gezellig thuiskantoor. Het ziet er niet alleen mooi uit, het verbetert ook het binnenklimaat omdat planten verontreinigende stoffen uit de lucht opnemen.