Je kunt veel energie besparen bij het koken en bakken als je weet waar je op moet letten. Bij het koken kun je energie besparen door altijd een deksel te gebruiken en vooraf de juiste hoeveelheid water in de waterkoker te verwarmen. Je moet ook het fornuis kiezen met de diameter die het best past bij de grootte van je pan.
De oven voorverwarmen is niet in alle gevallen nodig en je kunt tot 20% energie besparen. De reden waarom veel recepten voorverwarming aanbevelen: Ovens van verschillende fabrikanten hebben verschillende tijden nodig om de in het recept aangegeven temperatuur te bereiken. Zodra de aangegeven temperatuur is bereikt, doen alle ovens er even lang over om te bakken. Voor de meeste gerechten en baksels kun je deze tijd en energie besparen. Een uitzondering vormen delicate degen die bij het bakken echt heet moeten zijn, zoals soufflé, soezendeeg en biscuit.
Je kunt de restwarmte ook gebruiken bij het bakken door de oven gewoon 10 minuten voor de aangegeven tijd uit te schakelen.
Een andere tip is het regelmatig schoonmaken van de afzuigkap. Dit voorkomt de opbouw van aanslag en onaangename geuren die je anders met veel moeite zou moeten verwijderen. Afzetting betekent ook dat de pan niet meer zo efficiënt kan werken en meer energie nodig heeft om de dampen af te zuigen. Er is ook een verhoogd risico op brand met vuile afzuigkappen. Als je regelmatig kookt, is het aanbevolen om ongeveer elke vier weken grondig te reinigen. Als je slechts af en toe kookt, is het voldoende om de afzuigkap om de 2-3 maanden schoon te maken. Tip: Controleer de gebruiksaanwijzing. Vaak kunnen sommige onderdelen gewoon in de vaatwasser.