Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Elektriciteitsbesparing met moderne elektrische apparaten

Om te voorkomen dat oude apparaten muteren in elektrische energievreters, hebben we tips verzameld die zowel het milieu als de portemonnee beschermen.

Drie afbeeldingen over het thema Energiebesparing. De eerste foto toont een open en goed gevulde koelkast. De tweede foto is een jungle van bovenaf waarin een zee de vorm van een stroomteken vormt. De derde afbeelding toont een open fornuis met een stuk vers gebakken brood in een moderne, zwarte keuken.

Het juiste gebruik van koelkasten en diepvriezers

Koelkasten en diepvriezers zijn de enige elektrische apparaten in huis die 365 dagen per jaar, de klok rond, werken. Daarom is het des te belangrijker om deze belangrijke energievreters regelmatig te controleren.

De eerste stap is natuurlijk de aanschaf van energie-efficiënte apparaten. Let op de huidige energieklassen en kies een model met energie-efficiëntie A. Hoewel deze koel- en vrieskasten iets duurder in aanschaf zijn dan de minder energie-efficiënte modellen, betaalt deze investering zich meestal al na enkele maanden terug.

Tip: Ook in huurwoningen kun je de koelkast vervangen. Praat met je vastgoedbeheer zodat zij de kosten zullen dekken. Je kunt het apparaat ook op eigen kosten vervangen, het oude model veilig in de kelder opbergen en, als je verhuist, je geweldige nieuwe koelkast gewoon meenemen naar je nieuwe huis.

Op een mobiele telefoon die je met één hand vasthoudt zie je een display met de verschillende energielabels. Een keuken is wazig op de achtergrond.
In een blauwe keuken zie je een open koel-vriescombinatie en een open vaatwasser

Tips voor je koelkast en vriezer

Door je voedsel altijd te laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, bespaar je de energie die de koelkast nodig heeft om het voedsel af te koelen. Een andere eenvoudige maar doeltreffende tip is je apparaten regelmatig te ontdooien. Dikke lagen ijs binnenin verhogen het energieverbruik aanzienlijk. Ook de temperatuurinstelling kan worden geoptimaliseerd. In de regel hoeft de koelkast niet kouder te zijn dan 7°.

Wanneer is het de moeite waard om in een nieuw apparaat te investeren?

Verschillende witte elektronische apparaten van strijkijzers tot koelkasten staan ​​voor een groene muur. Rechts achter zie je de pijlen van de energieklassen.

Natuurlijk, in ieder geval wanneer een oud elektrisch apparaat de geest geeft. Niet doen: een kapot apparaat vervangen door een goedkoop tweedehandsje. Op de lange termijn is dat niet goed voor het milieu en je portemonnee.

Koelkasten en wasdrogers zijn echte energievreters. Afhankelijk van de energie-efficiëntie is het de moeite waard om nog werkende apparaten te vervangen. Voorbeeld: Een oude koelkast verbruikt ongeveer 250 KW per jaar, een nieuwe slechts 65 KW. Dit resulteert in een verschil van ongeveer 50 euro op de elektriciteitsrekening. Zuinige toestellen zijn al verkrijgbaar vanaf 400 euro. De aankoop betaalt zichzelf snel terug. En het is meteen al beter voor het milieu.

Bij wasmachines, televisies of vaatwassers daarentegen is het meestal niet de moeite waard om alleen vanwege de betere energiebalans nieuw te kopen - tenzij je echt oude apparaten hebt. In dat geval profiteren zowel het klimaat als je portemonnee onmiddellijk van een verandering.

Energiebesparend wassen

Een hand bedient de eco-instellingen van een wasmachine
Een bijkeuken in natuurlijke tinten. Een wasmachine, een wasmand en een droogrek zijn te zien.

Wat wasmachines betreft, is het ook een goed idee om meteen voor een energiebesparend model te gaan. Het praktische is dat we het hier hebben over dezelfde energie-efficiëntieschaal als voor koelkasten en diepvriezers.

Maar zelfs het meest efficiënte apparaat moet correct worden gebruikt. Let daarom bij het wassen altijd op de maximale belading en start niet alleen het spoelprogramma voor 2 overhemden. Je kunt ook met een zuiver geweten het ECO-programma gebruiken en op een lagere warmte wassen. Immers, het vuil dat in het dagelijks leven naar boven komt, wordt ook schoon bij 30 - 40°C.

En natuurlijk, vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de droger. Als je je wasgoed buiten in de wind hangt, wordt het bijna net zo zacht als in de energieverslindende droger.

Energiebesparend koken en bakken

Een open oven met broodjes op het dienblad.
Op een fornuis staat een dampende pot.

Je kunt veel energie besparen bij het koken en bakken als je weet waar je op moet letten. Bij het koken kun je energie besparen door altijd een deksel te gebruiken en vooraf de juiste hoeveelheid water in de waterkoker te verwarmen. Je moet ook het fornuis kiezen met de diameter die het best past bij de grootte van je pan.

De oven voorverwarmen is niet in alle gevallen nodig en je kunt tot 20% energie besparen. De reden waarom veel recepten voorverwarming aanbevelen: Ovens van verschillende fabrikanten hebben verschillende tijden nodig om de in het recept aangegeven temperatuur te bereiken. Zodra de aangegeven temperatuur is bereikt, doen alle ovens er even lang over om te bakken. Voor de meeste gerechten en baksels kun je deze tijd en energie besparen. Een uitzondering vormen delicate degen die bij het bakken echt heet moeten zijn, zoals soufflé, soezendeeg en biscuit.

Je kunt de restwarmte ook gebruiken bij het bakken door de oven gewoon 10 minuten voor de aangegeven tijd uit te schakelen.

Een andere tip is het regelmatig schoonmaken van de afzuigkap. Dit voorkomt de opbouw van aanslag en onaangename geuren die je anders met veel moeite zou moeten verwijderen. Afzetting betekent ook dat de pan niet meer zo efficiënt kan werken en meer energie nodig heeft om de dampen af te zuigen. Er is ook een verhoogd risico op brand met vuile afzuigkappen. Als je regelmatig kookt, is het aanbevolen om ongeveer elke vier weken grondig te reinigen. Als je slechts af en toe kookt, is het voldoende om de afzuigkap om de 2-3 maanden schoon te maken. Tip: Controleer de gebruiksaanwijzing. Vaak kunnen sommige onderdelen gewoon in de vaatwasser.

De perfecte pannen om te koken