Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Energie en geld besparen door slim te verwarmen

Langzaam maar zeker wordt het weer kouder buiten en de temperaturen dalen tot in de enkele cijfers, vooral 's nachts. Het is dus hoog tijd om de verwarming uit zijn zomerpauze te halen. Als deze gedachte alleen al je het zweet doet uitbreken, dan moet je verder lezen. Want hier onthullen we onze beste tips om deze winter de verwarmingskosten te drukken en het toch niet koud te hebben.

Zo bespaar je energie bij het verwarmen

Hoe verwarm ik op een energiebesparende manier?

Radiator met voeten in wollen sokken

Natuurlijk is het belangrijk om de verwarming alleen aan te zetten als het echt nodig is. Maar ook buiten de temperatuurinstellingen kun je veel doen om je verwarmingskosten te verlagen. Dit begint met de radiator zelf. De radiator moet zo vrij mogelijk staan, zodat de lucht in de kamer kan circuleren en de warmte over de hele kamer wordt verspreid. Meubilair mag er niet te dicht bij worden geplaatst, noch mag er iets op worden geplaatst. Dit is vooral van belang in de badkamer, want handdoeken horen niet op de verwarming.

Je kunt ook energie besparen door de leidingen en de radiatoruitsparing te isoleren. Zo gaat er geen warmte verloren. Hetzelfde geldt voor deuren en ramen; als je alles goed afdicht, blijft de warmte in huis en in de kamers waar het nodig is. De deuren van warmere kamers, zoals de badkamer, gesloten houden heeft een soortgelijk effect. Dit voorkomt dat de kostbare warmte ontsnapt naar de koudere gang.

Wanneer de warmte niet nodig is, bijvoorbeeld omdat er niemand in huis is, zet je de verwarming gewoon wat lager. Je kunt dit handmatig doen of investeren in thermostaten die het werk voor je doen. Zorg naast deze tips ook voor de juiste temperatuur.

Hoe warm moeten mijn kamers eigenlijk zijn?

Slechts één graad minder op de thermostaat kan het energieverbruik met wel 6% verminderen. Het is dus logisch om te kijken naar de aanbevolen temperaturen voor onze huizen.

Deze variëren sterk afhankelijk van de kamer. De warmste kamer in je huis zou de badkamer moeten zijn met 24 graden. Hier draagt de hogere temperatuur aanzienlijk bij tot het welzijn, zowel in de koude ochtend als bij het douchen in het algemeen. Kinderkamers en studeerkamers mogen daarentegen 2 graden kouder zijn. Voor de woonkamer en de eetkamer wordt ongeveer 20 graden aanbevolen, en de slaapkamer kan nog koeler. Hier slaap je het best bij 16 graden met een warme deken. De keuken en de gang liggen er precies tussenin en kunnen op 18 graden worden ingesteld. Als je wilt, kun je alle kamers 's nachts laten afkoelen tot 14 graden, maar het mag niet lager zijn dan dat om bijvoorbeeld schimmelvorming te voorkomen.

En voor degenen die zich nu afvragen hoe zij deze temperaturen precies kunnen instellen zonder een digitale thermostaat te hebben, hebben wij wat hulp. De cijfertjes van 1 tot 5 op onze gewone radiatoren staan ook voor een bepaalde temperatuur. Als de verwarming bijvoorbeeld op 2 staat, wordt ons huis tot 16 graden verwarmd. Als we daarentegen onze verwarming direct op 5 zetten, hebben we een volle 28 graden in huis. Een vuistregel is dat een hogere waarde de kamer 4 graden warmer maakt. Een uitzondering is de sneeuwvlok, de zogenaamde vorstbescherming brengt slechts 6-7 graden.

Instellen van de verwarming

Wat heeft ventilatie met verwarming te maken?

Veel, als je energiekosten wilt besparen. Een goede ventilatie is hier een belangrijke factor en helpt ook om schimmelgroei in huis te voorkomen. Immers, het vocht dat ontstaat bij het baden, koken of zelfs ademen moet naar buiten. Niet ventileren om stookkosten te besparen is dus geen goed idee. Het is beter om 2-3 keer per dag te ventileren met het raam wijd open gedurende ongeveer 10 minuten. Het is nog beter om tocht te creëren. Dit kan door de ramen van twee tegenover elkaar liggende muren wijd open te zetten. Zo wordt de lucht in de kamer nog sneller ververst, maar koelen de muren in de kamer niet af. Zet de radiatoren lager tijdens het luchten.

En hoe kan ik nog meer op verwarmingskosten besparen?

Ontlucht de radiator

Door je radiatoren regelmatig te ontluchten. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat de verwarming niet meer helemaal warm wordt of begint te pruttelen. Hij levert dan niet langer zijn gebruikelijke verwarmingsvermogen, maar verbruikt nog evenveel als voorheen. Ventilatie kan dus in het beste geval meer dan 10 % besparen op de verwarmingskosten. Bij het ontluchten verwijder je de overtollige lucht in de radiator met een daarvoor bestemde sleutel. Maar wees voorzichtig: haal nooit water uit het circuit. Het verwarmingssysteem heeft water nodig om goed te kunnen werken, dus vul het af en toe bij. In huurwoningen moet je vooraf met de beheerder van de woning overleggen of dit gewenst is en of het centraal geregeld wordt.

Als we al elektriciteit verbruiken en dus warmte genereren, willen we die natuurlijk volledig gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door de oven na gebruik open te laten staan. Zo is de keuken ook lekker warm en heb je geen koude voeten tijdens het eten.

Eenvoudig maar doeltreffend is ook woningtextiel, zoals tapijten en gordijnen. Ze houden de warmte in de kamer en geven deze een huiselijke sfeer. Vooral gordijnen en rolgordijnen zijn ook verkrijgbaar met isolerende eigenschappen die het effect nog versterken. Lees meer in dit tijdschriftartikel over hoe je je huis lekker warm kunt houden zonder de stookkosten te verhogen.

Verwarmend woontextiel voor de winter