Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Energiebesparend wassen

Eco-programma's, volle wastrommels en lage temperaturen besparen niet alleen energie, maar ook geld. Onze gids verzamelt alle tips.

Wat is het echte voordeel van het Eco-programma van een wasmachine?

Concreet: Je bespaart tussen 30% en 50% energie - afhankelijk van de temperaturen waarop je normaal wast. Het Eco-programma verlaagt de temperatuur en vermindert het waterverbruik. In ruil daarvoor verlengt het de tijd waarin het wasmiddel kan inwerken. Zo wordt alles net zo schoon als anders.

Als je de temperatuur met één niveau verlaagt, kun je het elektriciteitsverbruik tot 35% verminderen. Moderne wasmiddelen en machines die nu zelfs bij 20 of 30 graden alle vlekken verwijderen, zorgen ervoor dat alles toch schoon wordt.

Bij het wassen met het Eco-programma is het belangrijk de wasmachine correct te beladen. Als de trommel te vol is, wordt het wasgoed niet schoon. En het wassen van slechts twee T-shirts verspilt energie. Idealiter is er een handbreedte lucht boven het wasgoed in de trommel.

Tip: Als je zichtbaar vuil op je kleding vooraf behandelt met een vlekkenverwijderaar, wordt alles zelfs bij zeer lage temperaturen schoon.

Waarop letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine

Zeer belangrijk: het energie-efficiëntielabel A. De schaal loopt van A tot G, waarbij A staat voor de modellen die de meeste energie besparen. Goed om te weten: Wanneer je overstapt van een oud apparaat met een lage klasse naar een nieuwe wasmachine met energie-efficiëntieklasse A, kun je tot 70 euro per jaar besparen.

Je moet ook bedenken hoe groot je nieuwe wasmachine eigenlijk moet zijn. Voor een klein huishouden met maximaal twee personen is een machine met een capaciteit van vijf tot zeven kilo meestal voldoende. Voor drie tot vier personen is een machine met een capaciteit van zeven tot acht kilo prima. Grote huishoudens met vijf of meer personen hebben machines nodig met een capaciteit van acht kilo of meer. In het algemeen is het beter een kleinere dan een grotere wasmachine te kopen. Alleen dan kun je hem altijd volledig geladen gebruiken, wat energie en geld bespaart.

Tip: Let ook op het geluidsniveau van je nieuwe wasmachine - vooral als deze in de keuken staat. Een paar decibel (dB) minder maken een echt verschil. Stille machines blijven onder de 50 dB tijdens het wassen en onder de 75 dB tijdens het centrifugeren.

Zijn wasdrogers energievreters?

minimalistische badkamer in groen/wit

Ja, helaas is dat het geval. Wasdrogers zijn praktisch, maar ze verbruiken veel energie en kosten tussen de 100 en 250 euro per jaar, afhankelijk van de leeftijd, het apparaat en het gebruik. Als je niet helemaal zonder droger kunt: Zorg ervoor dat je de wasmachine op hoge snelheid centrifugeert, zodat het wasgoed weinig restvocht bevat wanneer je het in de droger laadt. Ook belangrijk: laad de trommel van de droger altijd volledig, leeg het pluizenfilter regelmatig en kies het Eco-programma. Zo kun je het energieverbruik van je droger verminderen.

Alternatief voor de droger: hang de was aan de lijn. Er zijn nu veel verschillende modellen droogrekken - van ruimtebesparend tot opvouwbaar tot een roterende droogrek in de tuin. Als je natte kleren binnen droogt: Zorg vooral in de winter voor een goede ventilatie om schimmelvorming op de muren te voorkomen. Het wasgoed zal ook sneller drogen als het op hoge snelheid is gecentrifugeerd. Tip: Hang kleding niet te dicht bij elkaar, zodat de lucht in de kamer beter kan circuleren om te drogen.