Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Elektriciteitsbesparing in de badkamer

Van de juiste verwarming tot goedkope haardrogers en energiebesparende douchekoppen - hier zijn onze tips over energievreters in de badkamer.

Water besparen in de badkamer

Laten we beginnen met het voor de hand liggende: neem een douche in plaats van een bad. Want: een vol bad gebruikt ongeveer 120 liter warm water, een douche van vijf minuten slechts de helft. Maar: als je graag een half uur onder de warme waterstraal van de volgedraaide douchekop staat, is een bad toch voordeliger. Het gaat er dus om het warmwaterverbruik in het algemeen te verminderen. Tip: Zet het water zowel bij de wastafel als tijdens het douchen tussendoor uit, bijvoorbeeld bij het inzepen, het wassen van je haar of het poetsen van je tanden. Plus: Met een energiebesparende douchekop verbruik je slechts 30 liter water per vijf minuten douchen.

Wat doorstroomtoestellen betreft: als je water in je huishouden verwarmt met elektriciteit, is het energieverbruik bijzonder hoog. Een gezin van vier verbruikt zo ongeveer 5.000 kilowattuur per jaar. Dat komt overeen met ongeveer 2.300 kilogram vrijgekomen CO₂. Een oplossing is een zonnesysteem dat warm water produceert. Maar natuurlijk kan niet iedereen zich dat veroorloven. Alternatief: Zet de temperatuur van de doorstroomwaterkoker een paar graden lager. Samen met de andere waterbesparende tips kun je veel energie besparen.

De badkamer goed verwarmen

Om vriezen te voorkomen moet de badkamer een behaaglijke 20 tot 23 graden Celsius hebben. Met de volgende trucs kun je deze temperatuur behouden en toch energie besparen:

- Houd de temperatuur constant. De verwarming uitzetten en weer aanzetten kost veel energie.

- Een thermostaat op het verwarmingssysteem helpt ervoor te zorgen dat de ingestelde temperatuur niet wordt overschreden.

- Ventileer regelmatig om schimmel te voorkomen. Laat het raam daarvoor niet urenlang gekanteld staan, maar zet het een paar minuten helemaal open met de deur open.

- Leg geen handdoeken op de radiator - hoe verleidelijk het ook lijkt. Ze slokken een groot deel van de warmte op, die dan de ruimte niet meer bereikt.

- Gebruik geen elektrische handdoekdrogers. Als je je apparaat van 900 watt twee uur per dag aanzet, komt dat neer op ongeveer 650 kilowattuur per jaar. Dat is evenveel als een middelgrote koelkast en zijn vriesvak verbruiken. Plus: je blaast ongeveer 270 kilogram CO2 de lucht in. Beter zijn normale handdoekrekken waarop de handdoek kan worden uitgespreid om te drogen.

Vermindering van het stroomverbruik van kleine elektrische apparaten

In overeenstemming met het motto "kleine dingen maken een puinhoop", moet je het stroomverbruik van haardrogers, elektrische tandenborstels of elektrische scheerapparaten niet onderschatten. Een haardroger van 2000 watt bijvoorbeeld verbruikt ongeveer 60 kilowattuur per jaar als je hem 10 minuten per dag gebruikt. Op die manier blaas je elk jaar ongeveer 25 kilo CO2 de atmosfeer in. Geen kleinigheid. Tip: Zet de haardroger op de laagste stand. Het is beter voor je haar en voor je energieverbruik.

Wat elektrische tandenborstels en elektrische scheerapparaten betreft: sluit ze niet permanent aan. Deze stand-by modus verbruikt ongeveer 45 kilowattuur per jaar. Dit komt overeen met ongeveer 19 kilogram CO2 , verkort de levensduur van de batterijen en verspilt energie.

Helaas zijn elektrische wellnessapparaten ook behoorlijke energievreters. Voetbaden, warmtelampen, gezichtsbruiners, bubbelmatten voor in bad - allemaal heerlijk, maar echt duur. Als je twee keer per week een half uur in bad zit met een whirlpoolmat van 1100 watt, verbruikt dat ongeveer 30 kilowattuur en ongeveer 12 kilogram CO2 per jaar. Om nog maar te zwijgen van het enorme waterverbruik. Misschien is het een mogelijkheid om de wellness-uren te verplaatsen van de badkamer naar de woonkamer: met een kop chocolade en een dikke wollen deken op de bank is het minstens zo gezellig.

Meer tips om elektriciteit te besparen in de badkamer

- Gebruik in ieder geval badkamerlampen met LED's en badkamerspiegels met LED's. LED's verbruiken tot 90% minder elektriciteit dan conventionele halogeenlampen. Ze zijn nu verkrijgbaar in hoge lichtsterkte en ook in warmwitte lichtkwaliteit. Ze zijn ook goedkoper en hebben een langere levensduur. Hier zijn meer tips om energie te besparen met de juiste verlichting.

- Heeft er altijd al een radio in je badkamer gestaan? Oude modellen zijn echte energievreters. Investeren in een nieuw model is meestal de moeite waard.

- Kies in het algemeen voor energiezuinige apparaten - of het nu gaat om haardrogers, elektrische scheerapparaten of bubbelvoetbaden. Je verdient de initiële kosten vaak snel terug door het lagere verbruik.

- Gebruik stekkerdozen met tuimelschakelaars: Zo voorkom je met één klik de energie-intensieve stand-by van apparaten.

- Vervang oude toiletspoelknoppen. Spoelen met een kleine en een grote knop maken het gemakkelijker om water te besparen. Ideaal: als er ook een stopknop is.