Terug naar categorie
Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Oeps.

Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Terug naar categorie
Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Oeps.

Er is een fout opgetreden en het product dat je zoekt kan niet worden weergegeven. Klik linksboven om terug te keren naar de categorie.

Error...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Dekbed maten: Alles over standaard, oversized & dergelijk

Is 240 x 200 cm standaard? Lees hier alles over dekbed maten - standaardmaten, extra lengtematen en knusse lits-jumeaux varianten.

Knusse dekbedden in elke maat

Hoe groot zijn normale dekbedden?

De standaardafmeting voor dekbedden in Nederland is 140 x 200 cm. In dit formaat is er dus ook de grootste keuze aan dekbedovertrekken. Opgelet: Deze afmetingen zijn bedoeld voor mensen die kleiner zijn dan 180 cm.

Mensen die langer zijn dan 180 cm hebben langere dekbedden nodig - dus, oversized. Daarom worden de afmetingen 140 x 220 cm als voordeliger beschouwd. In het algemeen moet jouw dekbed altijd 20 cm langer zijn dan jij en 50 cm breder dan jouw matras. Natuurlijk hangt het ook af van hoeveel je beweegt tijdens je slaap.

Bij kinderen ziet de maat van het dekbed er heel anders uit. Hierbij zijn de standaardmaten gebaseerd op de leeftijd van het kind en de maat van het matras. Voor kleinere kinderen of matrassen van 60 x 120 cm is een deken van 100 x 140 cm geschikt. Grotere kinderen en jongeren of matrassen van 70 x 140/150 cm hebben een dekbed van 120 x 150 cm nodig.

140 x 200cm dekbedden

Standaardmaten voor kussens

De meest gebruikelijke afmeting voor hoofdkussens is 60 x 70 cm. Maar ook andere kussenformaten zoals 60 x 40 cm en 50 x 60 cm zijn ook verkrijgbaar in de meeste winkels. Aangezien deze standaards onafhankelijk zijn van de lichaamsgrootte, hebben we het hier alleen over voorkeuren die in de loop van de tijd zijn ontstaan.

Oversized dekbedden – wat is het precies?

Verschillende bed textiel

Alle afmetingen die afwijken van de standaard 140 cm x 200 cm worden beschouwd als oversized. De afmeting 160 x 200 cm wordt vanwege de extra lengte en breedte vaak de comfort maat genoemd.

Het lijkt echter de race te verliezen tegen een ander standaardformaat, namelijk het formaat 160 x 220 cm. Dit komt doordat mensen niet alleen langer, maar ook breder worden en daarom de voorkeur geven aan oversized dekbedden.

Oversized dekbedden

Dekbed maat voor twee personen

Voor koppels die samen onder één dekbed willen slapen, is er de maat 200 x 200 cm. Dit is echter alleen geschikt als beiden kleiner zijn dan 180 cm. Langere mensen moeten in ieder geval gaan voor dekbedden in 200 x 220 cm of kiezen voor de comfort maat 240 x 220 cm, eventueel voor de lits-jumeaux versie 260 x 220 cm.

Dekbedden voor 2 personen

En hoe zit het met de lakens?

Het laken moet uiteraard afgestemd zijn op de afmetingen van de matras. De meest gebruikelijke maten voor matrassen voor eenpersoonsbedden zijn 90 x 200 cm, 100 x 200 cm en 140 x 200 cm. Voor tweepersoonsbedden zijn de maten vanaf 160 x 200 cm. Hoeslakens worden het vaakst gebruikt omdat ze niet kunnen verschuiven.

Hier is waar je op moet letten bij boxspring bedden: 

Bij boxspring bedden moet je ook rekening houden met de hoogte van het laken, omdat het de hoogte van de matras plus de topper moet bedekken. Standaard lakens passen vaak niet. Het is ook belangrijk te weten dat de informatie op deverpakking van het laken overeenkomt met de matrasmaat - het laken zelf is meestal iets groter, zodat het gemakkelijker kan worden opgetrokken.

Ontdek de hoeslakens

Trouwens: zo slapen de Zwitsers, Oostenrijkers en Fransen

De Zwitsers zijn graag gul: hun duvets (dekbedden) hebben een standaardafmeting van 160 x 210 cm. De afmetingen van de kussens daarentegen variëren regionaal: 65 x 65 cm in Duitstalig Zwitserland, 60 x 60 cm in Franstalig Zwitserland en 50 x 90 cm in Ticino.

 De Oostenrijkers daarentegen rusten hun hoofd graag op langwerpige kussens: De standaardmaat voor kussens is daar 70 x 90 cm. Intussen wordt op het bed echter vaak de nog langgerekter, zogenaamde halve maat gebruikt: 40 x 80 cm. De meest gebruikelijke Oostenrijkse maat voor dekbedden is 140 x 200 cm. Meer dan driekwart van alle verkochte dekbedden heeft deze maat. 

In Frankrijk en veel andere Zuid-Europese landen wordt onze manier van bed opmaken (d.w.z. een dekbed in een dekbedovertrek) noordse stijl genoemd. In tegenstelling tot ons slaapt men daar tussen twee lakens: met het ene is de matras normaal overtrokken, het andere zogenaamde overlappende laken is aan drie zijden onder de matras gespeld en men glijdt tussen de twee in om te slapen. Op koude nachten wordt er een wollen deken overheen gelegd, die ook wordt ingestopt.

Conclusie

Wat is normaal en wat is te groot als het om de maten van dekbedden gaat? Hier is een overzicht

  • Normale dekbedden: 140 x 200 cm

  • Comfort maat: 160 x 200 cm

  • Oversized dekbedden (bijvoorbeeld voor mensen langer dan 180 cm): 140 x 220 cm en 160 x 220 cm

  • Dekbedden voor twee personen: standaard maat 200 x 200/220 cm, comfort maat 240 x 220 cm, lits-jumeaux 260 x 220 cm

  • Kussens standaardmaten: 60 x 70 cm

 Zodra je zich hiervan bewust bent, behoren koude voeten tot het verleden en belandt de verkeerde maat chic beddengoed gegarandeerd niet in jouw winkelwagen. En om beddengoed en lakens zo lang mogelijk hun kleur te laten behouden, vindt je hier mooie spreien.

Beddengoed voor jouw huis