Loading...

Onze cookies voor jouw thuis.

Deze site maakt gebruik van website- Tracking van derden om hun diensten aan te bieden, deze continu te verbeteren en om advertenties weer te geven die aansluiten bij de interesses van de gebruikers.

Ik ga akkoord en kan mijn toestemming op elk moment met ingang voor de toekomst intrekken of wijzigen.

Mediterraan ingericht keuken en decoreert eethoek, zoals op Ibiza

Mediterrane stijl – Leven als op vakantie

Wonen met een Middellandse Zee feeling, heerlijk licht en zomers gemakkelijk: De mediterrane stijl combineert invloeden uit Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije. Zo divers als de verschillende culturen, zo gevarieerd en individueel is de mediterrane levensstijl.

  • De verschillende culturen van het middengebied geven vorm aan deze stijl.

  • De natuur is de troefkaart! Kenmerkend zijn materialen als hout, rotan, linnen en terracotta. Olijfhout speelt een belangrijke rol.

  • Warme aardetinten bepalen de inrichting: zandkleuren, geel, oranje en bruinrood. Blauwe en groene tinten zijn ook belangrijk.

  • De look is even praktisch als nuchter, geïnspireerd op de eenvoudige landhuizen van het zuiden.

  • Accessoires van ijzer, vlechtwerk en terracotta. Textiel is weelderig en kleurrijk met een patroon voorzien. Ook typisch is helder, bestikt linnen stof.

Mediterrane inrichting

Hout, steen, rotan en terracotta zijn de bepalende materialen van de mediterrane inrichtingsstijl. Bovendien is er textiel van linnen en zijn er accessoires van olijfhout. Olijven en lavendel zijn typisch voor het Middellandse Zeegebied en dienen als motieven op kussens, tafellakens en andere gebruiksvoorwerpen. Het kleurenpalet is veelomvattend: warme aardetinten van beige tot geel-oranje en rood tot bruin zijn kenmerkend. Maar ook sterk groen en verschillende tinten blauw horen erbij.

Antiek uitziende meubels staan op houten of betegelde vloerende banken zijn van leer, en de fauteuils van rotan. Lange, lichte gordijnen hangen voor de ramen. In het Middellandse Zeegebied heeft de kunst van het mozaïeken leggen een lange traditie. Mozaïeken sieren muren, vloeren en tafels. Even rijk aan geschiedenis is terracotta dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor het maken van tegels, bakstenen, potten en plantenbakken. De karakteristieke kleur van deze ongeglazuurde klei heeft een beslissende invloed op de mediterrane stijl van inrichten.

Wonen met mediterrane meubels

De mediterrane inrichting houdt van nuchterheid, typisch zijn rustieke stoelen en krukken van massief houttafels en banken. De zittingen van de stoelen zijn vaak gemaakt van vlechtwerk. Als je het nobeler wilt, kun je zich oriënteren op de Franse landhuizen: de klassieke houten meubels is hier rijkelijk versierd met gebogen lijnen en houtsnijwerk. Deze richting van de mediterrane stijl kan uitstekend worden gecombineerd met meubels in landelijke stijl of romantische Shabby-Chic elementen. Kenmerkend voor modern Italiaans design is een elegante en nonchalante uitstraling, die perfect kan worden gecombineerd met antieke erfstukken. 

De vorm van mediterrane meubelen is meestal uitgebreid. Populaire houtsoorten zijn pijn, walnoot en olijfhout met kenmerkende nerven. Rotan wordt gebruikt om meubels en accessoires van te maken. Bovendien spelen filigraan smeedijzeren meubels een belangrijke rol. Of het nu gaat om een stoel, tafel of rek – deweerbestendige stukken zijn geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Marmer wordt in Griekenland al gewonnen sinds voor de geboorte van Christus. Deze hoogwaardige natuursteen ziet er zeer edel uit als tafelblad of als werkblad in de keuken.

Mediterrane decoratie

Natuurlijke materialenwarme kleuren en zomers lichte dessins creëren een mediterraan woongevoel. Rieten fauteuils en leren banken krijgen een levendig vleugje door kussens in oranje en geelTextiel is versierd met weelderige bloemmotieven, Paisley patronen of Toile de Jouy-printsBeddengoed, servetten en tafelkleed in wit linnen, versierd met punten of monogrammen, zien er nobel en nostalgisch uit. Rustiek, licht speels servies met een countrylook past hier perfect. Snijplanken en grote kommen van olijfhout en accessoires van riet maken de look compleet.

Mediterrane tuinen

In een mediterrane tuin mag een plek om samen te etente drinken en te vieren niet ontbrekenMetalen tuinmeubels zijn robuust en weerbestendig. Terwijl smeedijzeren meubels vroeger bijna uitsluitend donker waren, zijn ze nu verkrijgbaar in vele heldere kleuren. De schaal varieert van wit tot turkoois tot donkergroen, paars en lichtbruin. Een mozaïektafel past hier goed bij. Een lange houten tafel met bijpassende banken is zowel chique als communicatief. Rotanmeubels zullen je overtuigen met hun lichte, zomerse flair. Als je tuinmeubels zoekt die je’s winters buiten kunt laten staan, kies je het best voor polyrotan. Het moderne synthetische vlechtwerk is robuust, gemakkelijk te onderhouden en weerstaat alle weersomstandigheden. Amfora's, kuipen, schalen van terracotta, schuttingen en rozenbogen van ijzer maken de mediterrane look perfect.

De wooncultuur van mediterrane huizen

Zuidelijke villa's stralen een bijzondere charme uit. Luiken beschermen tegen de warmte en geven het huis een vriendelijk gezicht. Op het terras is altijd plaats voor gasten, het kruidenbed ruikt naar rozemarijn en tijm. In het huis harmoniëren natuurstenen vloeren of terracotta tegels met massief houten meubels. Een tapijt of bont op de vloer creëert een gezellige sfeer. Linnen of fijn katoenen beddengoed is aangenaam koel in de zomer en scoort met nonchalante elegantie. Mediterrane huizen maken indruk met een nuchtere, uitnodigende en stijlvolle woonsfeer.